You are here

ATM-támadássorozat Japánban

Japánban országszerte, a meglévő 47 közül, mintegy 16 prefektúrában – illetve Tokióban – bankautomatákból 1,4 milliárd jen (azaz 12,7 millió dollár átszámolva 3,6 milliárd forint) készpénzt tudott ellopni egy eddig még ismeretlen, feltételezések szerint – mivel a lopás nem jellemző Japánban – nemzetközi bűnözői szindikátus. A rendőrség szerint a flash-mob (villámcsődület) ismertetőjegyeit magán hordozó esemény mögött több száz elkövető állhat. A kifinomultabb módszerek csoportjába sorolható bűncselekmény során az automatákban pénzfelvételre használt bankkártyákra lemásolták más felhasználók, ügyfelek adatait, melyeket előzőleg szintén elloptak. A tranzakciós adatok arra utalnak, hogy mind az 1600 felhasznált bankkártyát egy dél-afrikai bank bocsátotta ki – a kilétét gondosan elfedő – bűnszövetkezet részére. Az eljárás során kiderült, hogy valójában klónozott hitelkártyákat használtak.

ATM ek Tokióban kép

ATM-ek Tokióban. (Forrás: Reuters)

A jól szervezett akciót május idusán, szinte egy időben, két óra időtartam alatt követték el. Mind a 14 ezer tranzakció összege esetenként 100 ezer jen volt, maximálisan kihasználva a Seven Bank által megszabott, felső pénzfelvételi limitet. A Japan Today közlése alapján a rendőrség arra gyanakszik, hogy a lopásokat olyan hamis bankkártyákkal követték el, melyek egy dél-afrikai bank ügyfeleinek számlainformációt tartalmazzák. A Seven Bank tulajdonát képző, kifosztott ATM-ek 1400 kisboltban voltak kihelyezve, ebből is látszik, hogy a lopásokat jól összehangolták.

A japán rendőrség, a dél-afrikai hatóságok és az Interpol együtt vizsgálja a nagy értékű lopást, illetve azt is, hogy hogyan szivároghattak ki az afrikai bank ügyfeleinek számlaadatai. A bankbiztonsági szakma igyekszik folyamatosan fejleszteni az automaták védelmét, általában több módszer kombinálásával. Van hova fejlődni, mert nem is olyan rég még az volt a helyzet, hogy a legtöbb bankautomata a Windows vagy a Linux valamely beágyazott változatát futtatta, így azok hagyományosnak nevezhető informatikai módszerekkel törhetők és fertőzhetők. Az elkövetők irányítói – a fosztogatások értelmi szerzői valószínűleg hackerek voltak – hozzáférhettek előzőleg olyan banki, ATM hálózati rendszer adatokhoz, melyek részletesen magáról a működési módról szólnak, ebből pedig ki tudták dolgozni szofisztikált, bűnelkövetési módszereiket. Az eljárás során még nem közölték, hogy a bankkártyák mágnescsíkosak – ez egyszerűbben lemásolható vagy chipesek voltak.

(Kyodo News napilap, Jomiuri Simbun lap, Japan Today,  The Guardian, globoport.hu, hvg.hu, atv.hu, wikipedia.hu, kiszamolo.hu, antivirus.blog.hu, pcforum.hu, vilagszam.hu nyomán)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: