You are here

Átkozott mosónő (5. rész)

Futakuchi-onna

… – Futakuchi Onna! – mormolta az orvos az állát dörgölve, a videofelvétel tanulmányozása közben.

– Hogy mondta, doktor úr?

– Igen? Khm! – köszörülte meg torkát, szabadkozva hangos megnyilvánulásáért. – Bocsánat!

– Mondott valamit?

– Csak furcsállom az esetet! Ez nem skizofrénia! – állapította meg az orvos, miután végignézte a videofelvételt. – Vagyis, a szó szoros értelmében az, de mégsem!

– Hogyan? – néztek össze értetlenül a testvérek, majd egyszerre az orvosra.

– Elmagyarázom! A nyugati orvoslásban, valóban skizofréniára hivatkoznának. Európában és Észak-Amerikában elterjedt, bevett szokás, hogy tüneteket próbálnak kezelni, és egyetlen szervi bajra összpontosítani. Hajlamosak az orvosok arra, hogy a gyógyszeripar nyomására gyógyszerekkel tömjék tele a beteget, ezáltal függővé tenni az adott szertől. Ezért nem is vizsgálják egy-egy kórkép kialakulását, és a szervek közti összefüggéseket. Azonban nálunk, otthon, Japánban, és a legtöbb keleti országban alaposan kivizsgálunk minden esetet. Otthon előfordult nagyon régen, hogy egy ember régóta tartó iszonyatos fejfájásra panaszkodott, és a vizsgálatok tucatjai során kiderült, hogy csupán a kényelmetlen lábbeli állandó hordása változtatta meg az illető testtartását, ami hosszú távon eldeformálta a gerincoszlop ívét, ezáltal egy agyi idegközpontot ingerelt folyamatosan. A kényelmes cipőre áttérve, rövid időn belül visszaálltak a csigolyák a helyükre, és a beteg panaszmentesen élhette tovább addig keserves életét. Ez volt az első olyan eset Japánban, amikor nem a fejfájást vizsgálták, hanem a lehetséges kiváltó tényezőket. Ebből alakult ki a keleti gyógyászat alapja, majd a nyugati embereknek szokatlan keleti orvoslás.

– És mi az a kucsiona, amit említett?

– Futakuchi Onna! Ő egy jokai! Nyugodjanak meg! Látom, megrémültek! Elmagyarázom. A jokait értsék úgy, mint egy szellemet. A japán hiedelemvilág egy alakja. A jokai akár állati, akár emberi alakot is ölthet, attól függően, mi a szándéka. Vannak ártó, és segítő szellemeink, és olyanok is, akik csak szeretik megtréfálni az embereket. Ők közösen a jokaik. Futakuchi Onna is egy szellem! Tipikusan akkor jelenik meg, mikor a beteg kórosan alultáplált. Úgy, ahogy az Önök esetében is. A felvételről egyértelműen megállapítható, hogy a saját, éhező énje próbál felülkerekedni a fukar, nyomorgó énjén. A fejsérülés okozta félelem hozta ki a tudat alatti énje próbálkozását a túlélésért. Előtört a túlélési ösztön! Vagyis saját magának üzent vele, eléggé rendhagyó módon. Azért furcsálltam a megjelenését, mert soha nem találkoztam még vele! A világháborút követően odahaza rendbejött a gazdaság, fellendült a kereskedelem, bőségesen jut étel mindenkinek! Így aztán nincsenek önmagukat éheztető emberek, ezért Futakuchi Onna is elillant! Csak egy éve kerültem ide Japánból, és most jöttem rá, milyen hatalmas különbségek vannak a társadalmi morálokban. Nem is sejtettem, hogy az önök országában gondot okozhat egy falattal több étel elfogyasztása!

– És mit tehetünk?

– Nagyon egyszerű! A betegnek ennie kell! Nem szabad megvonni tőle az ételt! A problémája lelki eredetű!

– Mi soha…

– Egy ideig figyelni kell rá, hogy minden étkezés alkalmával, egy-egy falattal többet egyen!

– És ha kihányja?

– Azért kell csak egy-egy falattal többet, az nem megterhelő! Kihányni nem fogja! Nem az étellel van problémája, hanem azzal, hogy pénzbe kerül! Arról kell meggyőzni, hogy a társadalom az anyagi létre épül, de sokkal fontosabb az önfenntartás! Nem szabad teljes mértékben a pénzre hagyatkozni! Semmi közöm hozzá, de úgy látom, Ön jobb módban él, mint a kedves húga! Segítsen neki!

– Én segítenék! De eddig sejtésem sem volt a problémájáról! Az ország másik felében élek! Ha meglátogattam, szép ruhában volt, csinosan öltözött! Nem panaszkodott, nekem pedig nem volt okom rá, hogy megkérdezzem, hiszen nem utalt rá semmi!

– Igen! Az emberi hiúság! Ez is a társadalom romlottságának a terméke! Az emberek nem mernek segítséget kérni!

– Szóval, teremtsünk a kishúgomnak olyan környezetet, hogy nyugodtan hozzá merjen nyúlni az ételhez?

– Ennél azért összetettebb a dolog, de lényegében igen. Azt kell elfogadtatni vele, hogy a pénz nem minden, sokkal fontosabb az egészsége! Ha odafigyelnek rá, Futakuchi Onna hamarosan távozhat az elméjéből!

– Értem! Köszönjük, doktor úr! Ne haragudj, kishúgom! – fordult a nővér a testvéréhez! – Ez után máshogy lesz! Odafigyelek rád, odaköltöztök hozzám, és rendbe jön minden!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: