You are here

Aszakuszai séta

Aszakusza fő látnivalója a Szenszódzsi (浅草寺) templom, mely Tokió egyik legrégebbi és legnépszerűbb buddhista temploma.

A templom bejárata, a híres mannydörgés-kapu

Bejutni a Kaminarimonnak nevezett kapun, a templom külső kapuján keresztül lehetséges, mely után a Nakamisze-dóri utcáján (mely egy igazi vásári forgatag) átsétálva lehet eljutni magához a Szenszódzsi templomhoz. A templomtól nem sokkal távolabb egy ötszintes pagoda is megtekinthető.

A híres Szandzsa- és Hózuki-fesztivál minden évben ebben a templomban kerül megrendezésre.

A népszerű templomnak évente megközelítőleg 30 millió látogatója van.

A turisták kedevenc látványossága a pagoda

 

A Szenszódzsi templomkomplexumában a pagoda is nagy népszerűségnek örvend. Az ötszintes pagodát (Gojuunotou, 五重の塔) a Kegyelem Istennő, Kannon számára építették 942-ben. Magassága meghaladja az 53 métert, ami körülbelül egy 18 emeletes épületnek felel meg.

1945-ben elpusztították a második világháborúban, nem sokkal később újjáépítették azon a helyen, ahol jelenleg áll, eredeti helyén pedig egy kőből készült emlékmű található.

Az ötszintes pagoda minden szintjének megvan a maga jelentése. Lentről felfelé: föld (alapok); víz (test); tűz (fejdísz); szél (csúcsdísz); és űr (ékszer).

Ritka látványosság, kimnós kisasszonyok a vásárló utcában

A Nakamisze-dóri (Nakamise-doori, 仲見世通り) az egyik legrégebbi vásárlóutca Japánban. 250 méter hosszú, körülbelül 90 bolt kap ezen az utcán helyet. Akkor jött létre, mikor 1688-1735 között a Szenszódzsi egyedüli jogot kapott amulettek értékesítésére, eladására.

A Nakamiszét az Edo-korban két részre lehetett osztani: Jakudana, ami a Dempó-in közelében helyezkedett el, itt szám szerint 20 teaházat hoztak létre, illetve Hiramisze, ami a Kaminarimon környékére tehető, itt játékokat, édességeket, nassolnivalót és szuveníreket is árultak.

A Meidzsi-restauráció idején, A Szenszódzsihoz tartozó földeket lefoglalták, a fővárosi közigazgatás irányítása alá vonták, az árusoktól pedig megvonták a kereskedés jogát, 1885 májusától abba kellett hagyniuk mindent, ami termékek árulásával kapcsolatos a Szenszódzsi területén, decemberben pedig Tokió államigazgatása új, nyugati stílusú, téglából készült boltokat építtetett; így született meg a mai, modernebb változatú Nakamisze.

Fotó: Joó M.

Inter Japán Magazin
Tokió

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: