You are here

Amerikának érdeke a Japán-Kína konfliktus?

Magoszaki Ukeru

Japán bestseller lett a külügy hírszerző és elemző hivatala vezetője, Magoszaki Ukeru könyve. A háború utáni történelem igazsága című könyvben nem kevesebbet állít, mint hogy az amerikai vezetés igyekszik eltávolítani posztjáról azokat a japán vezetőket, akik a japán-kínai kapcsolatok normalizálására törekednek.

Máris a bestsellerek élére került Magoszaki Ukeru könyve, A háború utáni történelem igazsága. Írója, aki a japán külügyminisztérium hírszerző és elemző hivatalának vezetője volt, azt állítja, hogy Amerikának érdeke fűződik a japán-kínai konfliktushoz.

Magoszaki a japán vezetőket két csoportra osztja. Elsőbe sorolja azokat, akik önálló japán külpolitikára törekedtek, a másodikba pedig akik az amerikai utasításokat hajtották végre. Állítja, az első csoportba tartozókat az amerikai kormány nem fogadta szívesen, és rövidesen eltávolította posztjukról.  Példaképpen említett két politikust, akiknek függetlenségük miatt kellett bukniuk. Hatojama Jukio miniszterelnököt, aki mindössze kilenc hónapig állhatott a kormány élén, vagy Ozava Icsirót, akinek pénzügyei és jogügyei miatt kellett távoznia.

Magoszaki szerint az Egyesült Államok nem közvetlen ráhatással érte el a célját, hanem meghatározó japán politikusokon, a médián, és vállalati vezetőkön keresztül.  Állítja, a japán politika fölötti ellenőrzéshez és a nemkívánatos kabinettagok távozásához Washington felhasználja a médiát, az ellenzéki pártokat, befolyásolja a közvéleményt, s ha szükséges, kormányzati válságot idéz elő.

Véleménye szerint az Egyesült Államok a térség államainak bátorításával kívánja visszafogni Kína előretörését. A Kína elleni keményebb fellépésre sarkallja a Fülöp szigeteket, Dél Koreát, Vietnámot és Japánt. A Szenkaku szigetek miatt kialakult japán-kínai konfliktusban határozottan Kína ellen bátorított japán politikusokat. Megjegyzi, az Egyesült Államokban több politikus szeretné, ha Japánnak atombombája lehetne.

Magoszaki megdöbbentő könyvéből a South China Morning Post szemezgetett. Megkereste a tokiói amerikai nagykövetség szóvivőjét is, aki nem kívánta kommentálni az ominózus könyvet.
Tanaka
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: