You are here

Amerikai katonákat tartóztattak le

Erőszak Okinaván

Újabb incidens történt Okinaván. Nemi erőszak miatt letartóztatták az amerikai támaszpont két katonáját.

Nem felhőtlen az együttélés Okinava szigetén az amerikai támaszpont lakóival. Itt tartózkodik a Japánban állomásozó amerikai haderő több mint fele, összesen 26 ezer fő. A helyi lakosság gyakori tüntetéssel tiltakozik a katonai repülőtér zajártalma és a külföldi mundérosok gyakori bűnözése miatt. Legnagyobb tüntetés 1995-ben volt, amikor több fekete katona elrabolt és megerőszakolt egy 12 éves kislányt. Az amerikai parancsnokság a katonák hazaszállítására és szigorú megbüntetésére tett ígéretet, de a hatalmas tiltakozóhullám arra késztette, hogy a bűnösöket átadja a japán igazságszolgáltatásnak.

A napokban két 23 esztendős katona került letartóztatásba. Ellenük az a vád, hogy ittas állapotban megerőszakoltak egy hazatérő huszonéves japán nőt. Egyikük tagad, a másik beismerő vallomást tett.  A japán Védelmi Minisztérium közölte az Egyesült Államokkal, hogy teljességgel elfogadhatatlannak tartja az esetet. Noda Josihiko miniszterelnök nyilatkozata szerint ennek sohasem lett volna szabad megtörténnie. Az amerikai nagykövet,  John Roos nyilatkozata szerint hazáját aggasztják a vádak, s mindenben együttműködnek a japán hatóságokkal.

Okinava lakosságának sikertelen volt az amerikai katonai bázis elköltöztetésére tett minden kísérlete. A bázis jelentős csökkentésére kaptak ígéretet, a megvalósításra azonban évek óta nem került sor.

Nakano
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: