You are here

Államosítják a TEPCO-t

 Államositják a TEPCO-t

A japán kormány ragaszkodik 17 TEPCO-igazgató menesztéséhez, hogy kiderülhessen Fukushima igazsága. Ha a vezetők maradnak, az atomerőműveket üzemeltető Tokyo Elektromos Művek nem kapja meg a 13 milliárd dollár állami juttatást, ami felszámoláshoz és államosításhoz vezet. Vagyis a vezetőknek ígyis-úgyis menniük kell!

Nem enged a japán kormány a Tokiói Elektromos Művek 17 igazgatójának menesztéséből. Amennyiben ezt a TEPCO megtagadja, nem kapja meg a következő, 13 milliárd dolláros állami támogatást. A fukusimai atomerőművet üzemeltető cég csak ebből tudná fedezni a lakosság kártérítését. Ha az igazgatók maradnak, mentőcsomag hiányában a vállalat csődbe megy, és állami tulajdonba kerül.

A tavaly március 11.-i földrengést és cunamit követően a fukusimai atomerőműben atomkatasztrófa következett be, amelynek körülményeire és az emberi mulasztásokra mindeddig nem derült fény. A valóságos veszélyek elhallgatása, a ködösítés, a gyermek-sugárvizsgálati jegyzőkönyveinek “elvesztése” és hasonló esetek borzolták az amúgy türelmes lakosság idegeit. Tény, hogy a sugárzásnak, a be nem vallott egészségkárosodásnak, a helyi földművelés, állattenyésztés és halászat tönkremenetelének, az összességben gigantikus anyagi károknak, nincs felelőse.

A növekvő elégedetlenség, a japán lakosságtól szokatlan tüntetések, tiltakozások késztethették TEPCO-val mindeddig kesztyűs kézzel bánó kormányt a keményebb fellépésre.

 

H-guchi

Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Megszólal a volt kormányfő

Probléma a vízbefecskendezéssel

A fukusimai atomreaktor megszüntetése több évtizedes folyamat

Időzített atombombák? „Feketén” működik két atomerőmű”

Eldugult a sugárelszívó

Alábecsülték Fukushima sugárfertőzését

ENSZ-vizsgálat indul az atomkatasztrófa ügyében

Lemondott a TEPCO elnöke

Robbanásközeli állapot volt az atomerőműben

Katasztrofális kommunikáció

Fukushima: Sugárzás van, megoldás nincs

Súlyos robbanás várható a fukushimai atomerőműben

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: