You are here

Alkotmánymódosítást ígér Isihara és Hasimoto pártja

Kormányra kerülése esetén kollektív önvédelmi jogot és a bürokrácia letörését ígéri a Japán Restaurációs Párt, amely annak ellenére, hogy új, és parlamenten kívüli, 14% népszerűséget élvez.

A Japán Restaurációs Pártot Oszaka polgármestere, Hasimoto Tóru alapította. Később csatlakozott hozzá Tokió polgármestere, Isihara Sintaró, aki megkapta az elnöki posztot, míg az alapító a második helyre szorult. A parlamenten kívüli párt a kollektív önvédelmi jog erősítését és a bürokrácia letörését ígéri választóinak. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A 13 milliós főváros polgármesteri székében ülő Isihara a keménypolitika híve, és kedveli a népszerűséget. Amint kiderült, hogy a Japán fennhatósága alatt álló déli Szenkaku szigetek térségében hatalmas földgáz és olajkészleteket rejt a tenger, Kína egyre határozottabban magának követeli a szigeteket.  „Aktivisták” hajóztak japán tengeri határán belülre, kínai zászlókat tűztek a szigetre, japánellenes tüntetések rendeztek kínai városokban. A japán főváros Ishihara kezdeményezésére magántulajdonból felvásárolta a szigeteket. A déli szigetek állami tulajdonba vételével új helyzetet teremtett. A szigetek kínai megszállása már nem egy magánember, hanem  japán állam elleni támadásnak minősülne. A tulajdonoscsere igen heves kínai reakciókat váltott ki. Kína nagyvárosaiban rombolásba és gyújtogatásba torkolló japánellenes tüntetések törtek ki, majd ezer kínai hajó indult a kérdéses szigetek felé. (Ahova azonban – valószínűleg az Okinaván állomásozó amerikai véderőre való tekintettel – egy sem érkezett meg.) Elemzők szerint, ha ekkor Isihara a miniszterelnök, japán részről radikálisabb lépések történtek volna.

A II. Világháború után a győztes amerikaiak által Japánra erőltetett alkotmány szerint a szigetország csak önvédelmi haderővel és fegyverzettel rendelkezhet. Ez a jelenlegi nemzetközi helyzetben már nem elegendő. Kína, vagy Oroszország hatalmas, jól felszerelt hadserege napok alatt maga alá gyűrné a japán védelmi erőket. Támadás esetén csak a japán-amerikai védelmi szerződésre számíthatnának. Ebben viszont Japán bizalma megrendülni látszik, mert a sziget-krízis alatt Amerika nem állt ki határozottan mellette. Ével óta egyre erősödő hangok követelik a japán alkotmány módosítását olyanra, amely lehetővé teszi egy erős, ütőképes hadsereg tartását. Ezt a változást lobogtatja a választók előtt Isihara, és nem véletlen, hogy parlamenten kívüli pártja pár héttel a december 16-ra előrehozott választások előtt 14 % népszerűséggel már a második helyen áll. A párt gyengesége, hogy az elnök, és az alapító alelnök több kérdésben nem egyeznek, ezért a párt programja gyakran és kiszámíthatatlanul változik.

A győzelemre álló Liberális Demokrata Párt valószínűleg nem szerez abszolút többséget. Kérdés, hogy kivel foghat össze a kormányzáshoz? Isiharáék jelezték, hogy ebben nem lesznek partnerek. Ám ha mégis – volt már hasonlóra példa – , akkor ki lesz az új kormányfő? A győztes párt elnöke, Abe Shindzo, aki egyszer már ült a miniszterelnöki székben, vagy Isihara, akinek hosszú politikai pályafutásának koronája lenne a legfelső poszt?

Nakano
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: