You are here

Alábecsülték Fukushima sugárfertőzését

Alábecsülték a fukushimai sugárfertőzést

A fukushimai atomerőmű katasztrófa utáni sugárzását a japán kormány a csernobilii egytizedére becsülte. Most azonban elismerte, hogy a sugárzás valódi értéke ennek duplája. A március 11-i 9-es erejű földrengés és a szökőár tehát sokkal nagyobb károkat okozott az erőműben, mint ahogy arról a világ eddig értesült.

Az atomerőművet üzemeltető Tepco hónapokig bűvészkedett a számokkal, hogy a három sérült reaktorban túlhevült fűtőelemek szerinte hány százalékban olvadtak meg. Ezzel szemben a napokban kiderült, hogy azok a katasztrófát követő 16 órában teljes egészükben megolvadtak.

A japán kormány értesíteni fogja a  Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a helyzet ennél is rosszabb. A jelek szerint a megolvadt nukleáris fűtőanyag mindhárom reaktortartály alját kiolvasztotta, és az olvadék kiszabadult a reaktorházba. A szabadba kerüléstől tehát már csak a reaktorház 8 méter vastag betonalja óvja.

Május végén a NAÜ szakértői egy héten keresztül vizsgálták a helyszínen a fukushimai atomerőművet. A küldöttségnek magyar tagja is volt. Tapasztalataikról június 20-24 között fognak beszámolni Bécsben, miniszteri értekezlet keretében.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin   

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/a-japanok-fele-sugarszennyezett-ma-dozismaximum/
http://interjapanmagazin.com/geiger-muller-szamlaloval-a-sugarzas-ellen/

http://interjapanmagazin.com/ahol-nem-minden-a-boldogsagtol-sugarzik/

http://interjapanmagazin.com/fukusima-talajat-tisztitani-kell/
http://interjapanmagazin.com/hazalatogatas-atomsugarzott-otthonokba/
http://interjapanmagazin.com/elet-a-sugarzasban/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: