You are here

Akihito császár ma 82 éves

Akihito császár ma töltötte be 82. életévét. Japán legfelsőbb közjogi méltósága ebből az alkalomból fontos beszédet tartott.

Ez évben a császári pár több világháborús helyszint is meglátogatott mind Japánban, mind külföldön. Találkoztak olyan emberekkel, akik átélték a háborút.

A ma 82 esztendős Akihito császár ünnepi beszédében sajnálatát fejezte ki a II. világháború áldozatai iránt. Hangsúlyozta, hogy Japán jövője szempontjából nagyon fontos, hogy mélyebben megértse a 70 éve befejeződött háborút. Mint mondotta, ebben az évben nagyon sokat gondolkodott a világháborúról. Azt is elárulta, hogy már érzi az idő múlását. Kinyilatkozta, hogy úgy érzi, néha hibákat vétett a rendezvényeken, de a jövőben mindent meg fog tenni, hogy ilyen esetre ne kerüljön sor.

Az uralkodó korára való tekintettel a sajtó részéről csak egy kérdést lehetett neki feltenni.
A császár azok iránt is sajnálatát fejezte ki, akiket természeti katasztrófa sújtott. Példaként említette a kagoshima megyei Kuchinoerabu szigeti vulkánkitörés, vagy a szeptemberi heves esőzések kárvallottjait.

Az évben – mondotta – örömteli események is voltak, két újabb japán kiválóság kapott Nobel-díjat.

Az uralkodó köszöntésére 27 ezer ember jelent meg a Palota udvarán. Az uralkodó a Palota Chowa-Den szárnyának erkélyén jelent meg, Michiko császárné, Naruhito herceg trónörökös, Masako hercegné, és a császári család többi tagja társaságában. Megköszönte a gratulációkat, és reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező év csodás lesz.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: