You are here

Aggódnak a japán tudósok: százmillió áldozatot szedhet a vulkán

Takesima — Aggódnak a japán tudósok! Úgy vélik, akár 100 millió embert is megölhet egy víz alatti szupervulkán, amelyet az ázsiai állam déli részén található Kiusu környékén fedeztek fel.

A kutatók szerint a vízfelszín alatt fekvő Kikai 7300 éve volt aktív, ám most vannak arra utaló jelek, hogy akár újra működésbe léphet.

A Kobe Egyetem kutatói megállapították, a vulkán magmakamrája összeroskadt, és a kráter az elmúlt években 600 métert emelkedett és már csak 30 méterrel van a vízfelszín alatt. Számításaik szerint 32 köbkilométer magma fortyog a mélyében, és ez a szám folyamatosan nő. A szakértők szerint a kitörés akár minden előzetes ­figyelmeztetés nélkül is megtörténhet.

– Ugyan összesen csupán egyszázaléknyi az esélye annak, hogy a kitörés az elkövetkező évtizedekben megtörténik, ám ha igen, akkor az olyan természeti katasztrófát okozhat, amely 100 millió ember életét veszélyezteti – mondta Tacumi Josijuki professzor, aki szerint nemcsak maga a kitörés, hanem a légkörbe jutó törmelék is gondot, pontosabban vulkanikus telet okozhat.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: