You are here

Abe Sinzó – Donald Trump találkozó

A 2017 január 20-án hivatalba lépő USA elnök, Donald Trump, videó üzenetben jelentette be, hogy első hivatali napján – vagyis minél hamarabb – az Amerikai Egyesült Államok kivonul a nagy szabadkereskedelmi megállapodásokból, és felülvizsgálja a munkavállalási vízumokat az esetleges visszaélések kiszűrésére. Egyik első és legfontosabb feladatának tartja, hogy az Egyesült Államok visszalépjen a Csendes-óceáni Partnerségi Szerződéstől. „Ami a kereskedelmet illeti, bejelentem kilépési szándékunkat a Csendes-óceáni Partnerségből, amely az országunk számára katasztrófa lenne. Ehelyett méltányos, kétoldalú kereskedelmi szerződéseket szeretnénk kötni, amelyek a munkahelyeket és az ipart ismét amerikai területre hozzák vissza – mondta a megválasztott amerikai elnök.

abe-trump-1-kep

A szerződés volt az Obama-kormány egyik legnagyobbnak tartott gazdasági kezdeményezése, de Donald Trump elnök új gazdasági elképzeléseibe ez nem fér bele, mert az amerikai munkavállalókra hátrányos következményekkel járnak ezek a szabadkereskedelmi szerződések. Donald Trump egy másik beszédében bejelentette azt is, hogy a felbontott szerződések szereplőivel – tervek szerint egyesével – új, tisztességes és egyben kölcsönösen hasznos kereskedelmi egyezményeket fog közösen létrehozni és aláírni a jövőben. Mindezt annak ellenére tette, hogy a szerződéssel – az Obama – adminisztráció elképzelése szerint – visszaszorították volna Kínát, amely az Egyesült Államok és Japán riválisa is, de az új elnök előzőleg többször azt nyilatkozta, hogy minden tárgyalófelével tisztességes megegyezéseket akar tető alá hozni.

Abe Sinzó japán miniszterelnök Trump beszédére reagálva azt mondta: értelmetlen lesz az egyezmény, és nincs is tervük a bent maradó országoknak arra, hogyan ellensúlyozzák az USA elvesztését. Azt is hozzátette, hogy egyelőre a szerződésterv egyetlen résztvevője sem halasztja el a ratifikálási folyamatot.

Előzőleg a leendő, most már megválasztott elnök, Japán felé is követelésekkel állt elő. A New York-i Trump Toronyban fogadta a megválasztott amerikai elnök első külföldi vendégét. Japán az Egyesült Államok elsőszámú ázsiai szövetségese, ami azt jelentette, hogy Abe Sinzo másfél órát kapott Donald Trumptól. Sok külföldi politikus ebből a találkozóból akarta leszűrni, mire is számíthat Trumptól. A leendő elnök már a találkozó előtt közölte: Japánnak többet kell fizetnie a területén fekvő amerikai katonai bázisokért. Trump korábban pedig azt üzente Japánnak: lehet, hogy atomfegyvereket kellene hadrendbe állítania az észak-koreai fenyegetés mérséklésére. Csakhogy Japán épp a II. világháborúban elszenvedett atomcsapások és az ország pacifista alkotmánya miatt határozottan elveti az atomfegyvereket.

forrás: u.euronews.com

Abe nacionalista keménykedő stílusa, valószínűleg szimpatikus lehet Trumpnak. A japán miniszterelnök korábban Putyin orosz elnökkel és Erdogan török elnökkel is megtalálta a közös hangot. „Őszinte és baráti hangulatban tudtunk tárgyalni. Hiszek benne, hogy igazságon alapuló kapcsolatot építhetünk ki” – mondta Abe, aki azzal hárította el a további kérdéseket, bár sok témáról tárgyaltak, de „nem hivatalos” úton járt az USA-ban és ezért inkább nem tér ki a részletekre. Japán számára különösen sok múlik Trump hozzáállásán. A leendő elnök megjegyzése, hogy a fogadó országoknak többet kell fizetniük az amerikai katonai jelenlétért aggodalmakat váltott ki az országban. Japán jelenleg 1.8 milliárd dollárt fizet a területén lévő amerikai katonai támaszpontok fenntartására.

A japán kormányfő, az első a hivatalban lévő külföldi vezetők közül, aki – a limai ázsiai–csendes-óceáni csúcstalálkozóra tartva – az Egyesült Államokat is útba ejtve volt hivatalos Trumphoz. „A japán–amerikai szövetség Japán diplomáciájának és biztonságának a tengelye. A szövetség csak akkor marad életben, ha bizalom van közöttünk.” – adta értésre Abe még látogatását megelőzően.  Japán  jogos választ vár a kérdésre: – Milyen biztosítékokra számíthat a csendes-óceáni térségben való terjeszkedéssel vádolt Kínával, illetve a folyamatosan atom-, és rakétakísérleteket folytató Észak-Koreával szemben?

Amerika és Kína viszonyát elemzők évszázadunk legmeghatározóbbnak ígérkező kapcsolatrendszerének tartják, és ebben alighanem Japán az egyik legfőképpen érintett külső szereplő. Egyelőre nem világos, hogyan alakulhat majd jövőre Washington és Peking kapcsolata.

„Nem mennék bele most a találkozó részleteibe, viszont bizalom nélkül nem működik a két ország közötti szövetség, a mai találkozó alapján pedig meggyőződésem, hogy Donald Trump olyan vezető, akiben lehet bízni” – mondta Abe Sinzó japán kormányfő.

Az eszmecsere után Abe Sinzó nem kívánt a részletekről beszélni, mondván, hogy nem hivatalos, hanem csak informális tárgyalásról volt szó, de azt leszögezte: komoly emberként ismerte meg Donald Trumpot, akivel kialakítható kölcsönös bizalmon alapuló viszony.

„A megbeszélések bizonyossá tettek engem abban, hogy felépíthető a bizalmi viszony” – fogalmazott újságíróknak a japán kormányfő. Donald Trumpotmegbízható vezetőnek”, a beszélgetést pedig „őszintének” és „meleg légkörűnek” nevezte, s leszögezte, hogy politikai szövetségek nem működhetnek bizalom nélkül.

Abe Sinzó kitért arra, hogy megállapodott a megválasztott elnökkel egy újabb találkozóban is, amikor mód és idő lesz a „mélyebb és szélesebb körű” eszmecserére. Arról azonban nem szólt, hogy erre mikor kerülhet sor. Tokióban azonban Aszó Taró pénzügyminiszter újságíróknak arról beszélt, hogy Japán szeretné még a januári elnöki beiktatás előtt megtartani a következő eszmecserét, jelezve ezzel, hogy az ország számára életfontosságú az Egyesült Államokhoz fűződő viszony.

abe-trump-2-kep

Fotó: Cabinet Secretariat /STR / AFP

A megválasztott elnök első szívélyes hangulatú, kvázi diplomáciai találkozóján, az Abe Sinzó japán kormányfővel folytatott megbeszélésén pénteken megjelent Ivanka Trump, a republikánus politikus lánya is. Ivanka a családi cég egyik vezetője, többek között a Trump hotellánc nemzetközi terjeszkedéséért is ő felel. Sajtóértesülések szerint, a republikánus politikus veje, Ivanka férje, Jared Kushner a Fehér Házba szeretne tisztséget kapni, a jogászok keresik ezen szándéknak a jogszerű megvalósíthatóságát.

abe-trump-3-kep

Ivanka Trump, férje, Jared Kushner és Abe Sinzó (balról a második) beszélgetnek a Trump-székházban

Fotó: Handout / Reuters

 

(Forrás MTI, NT, BBC, sudy.co.hu, inforadio.hu, u.euronews.com, mno.hu)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: