You are here

Abe pártja koalíciós partnerével kétharmados többséget szerzett a parlamentben

Elsöprő győzelmet aratott a választáson Abe miniszterelnök pártja és koalíciós partnere. Kétharmados többségükkel átírhatják az alkotmányt.

Az október 22-i választáson a szavazásra jogosultaknak 53,68%-a kereste fel az urnákat, ez a háború óta a második legkisebb részvétel. (Legkevesebben 2014-ben mentek voksolni a szintén Abe által rendezett előrehozott választáson.)
Most szavazhattak először a 18 éves japánok fiatalok, eddig 20 év volt a részvételi korhatár.
A választást akadályozta az országban tomboló tájfun, de szerény részvételnek az is oka lehetett, hogy a voksolásnak nem volt nagy tétje, a koalíciós kormánypártok elsöprő győzelmét borítékolni lehetett. 

A kormánypárt elsöprő győzelme

Abe Sinzó miniszterelnök az észak-koreai háborús fenyegetésre hivatkozva előrehozott választásokat írt ki október 22-ére.
A miniszterelnök egyben a kormányzó párt, a Jiminto (Dzsiminto) feje. Bár a név pontos fordításban Japán Liberális Párt (angol rövidítése LDP), Japánban a liberális szó jelentésének semmi köze nincs a nemzetközi gyakorlatban elterjedthez.

Abe Shinzó immár negyedszer kerül a miniszterelnöki székbe. Először 2006-ban választották meg, de az előző kormányzatok okozta gazdasági válságot nem tudta rövid idő alatt orvosolni, ezért a lakosság elégedetlensége miatt a következő évben lemondott.
2012-ben választással ismét a kormányfői székbe került. 2014-ben a recesszió miatt feloszlatta a parlament alsóházát és előrehozott választásokat írt ki. A választást a pártja és annak koalíciós partnere nyerte, így került harmadszor a miniszterelnöki székbe.
Mostani győzelmével, immár negyedik miniszterelnöki ciklusát kezdheti. Ha kitölti a négyéves megbízatását, ő lesz Japán történelmének a leghosszabb ideig regnáló kormányfője.

A karizmatikus Abe és kormánya immár a kétharmados többség birtokában módosíthatja az alkotmányt, és felkészítheti az országot az észak-koreai katonai veszély elhárítására, valamint – sokak megnyugvására – 2020-ban ő fogja levezényelni a tokiói olimpiai játékokat.

A 465 országgyűlési képviselői mandátumból 310 szükséges a kétharmados többséghez. A kormányzó koalíció 313-at szerzett. (Az LDP 284-et, az Új Komeito 29-et.) Ezzel megvalósult Abe álma, vagyis, hogy megváltoztathatja az alkotmányt.
A háború után, amerikai nyomásra született alkotmányban engedélyezett önvédelmi szervek és azok korlátozott jogai ma már nem elegendők az ország megvédéséhez. Abe az alkotmány átírásával egy ütőképes, Japán védelmére képes hadsereg felállításához szeretné megteremteni a jogalapot.

Megsemmisült a legerősebb ellenzéki párt

A kormánykoalíció elsöprő győzelméhez az is hozzájárult, hogy az előrehozott választások kiírása után három nappal a fő ellenzék, a Demokrata Párt bejelentette, hogy nem indul a választáson. Ezzel gyakorlatilag kivégezte magát, napokon belül meg is szűnt.

A párt tagjainak egy része Edano Yukio vezetésével megalapította az Alkotmányos Demokrata Pártot (CDP) amely a választáson összeállt a Kommunista Párttal és a Szociáldemokrata Párttal.
Edano a fukusimai nukleáris válságban kormányszóvivőként nem éppen dicső magyarázkodásaival vált ismertté, majd ezt követően sokak meglepetésére kinevezték nehézipari miniszternek. Új pártja, a CDP a választáson 55 mandátumot (a két társult párttal közösen 69-et) szerzett.

A Remény Pártja

Koike Juriko, a humánus intézkedéseivel népszerűvé vált Tokió női polgármestere is új pártot alapított. Méghozzá jó megérzéssel az előrehozott választások kihirdetése előtt néhány órával jelentette be a Kibó Tó (Remény Pártja) megalakulását.
Az új párt befogadta a megszűnt Demokrata Párt tagjait, csupán az Edanohoz csatlakozottakat utasította el.
A Remény Pártja támogatja Abe alkotmánymódosító törekvéseit, de ellenzi a forgalmi adó 10%-ra emelését (ami szintén Abe célja).
Koike pártja 50 mandátumot (a társult Nippon Ishin-no Kai-al együtt 61-et) szerzett a választáson. A pártvezető jelezte, hogy készek nagykoalícióra lépni az LDP-vel, de erre Abeék nem tartanak igényt. Ám a támogatása bizonyára jól jön majd a nagy port kavaró alkotmánymódosítás megszavazásakor.

 

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: