You are here

A Zen-kert titka (2. rész)

zen-kert…– Mester! – hajolt meg másnap a szerzetes előtt a tanuló. – Itt vagyok!

– Fiam! Emlékszel még a tegnapi intésemre?

– Igen!

– Rendben! Akkor azt hiszem, elméd valóban felkészült a tanításom eme magas szintjére! Viszont figyelmeztetnem kell téged, ha elmondom, amit tegnap ígértem, onnantól nincs visszaút, nincs döntési lehetőség! El kell fogadnod a Zen-kert által felajánlott sorsod!

– Értem, mester!

– El kell hagynod a családodat, le kell mondanod minden e világi élvezetről, és a hit óceánjába kell merülnöd.

– Megértettem, mester! Elfogadom a sorsom, bármit tartogat számomra!

– Rendben! – bólintott mosolyogva a szerzetes. – Mondd el nekem, amit a villámokról tudni vélsz!

Negyed órányi tartalmas magyarázattal szolgált az ifjú, szót ejtett a légkör viselkedéséről, a hideg-meleg levegő konfliktusáról, az elektromosság mibenlétéről. Úgy érezte, kielégítő választ adott mestere kérdésére.

– Ez minden, amit tudni vélsz?

– Úgy gondolom, igen! Nem tartod elegendőnek, mester?

– Elmondtál mindent, amit tudni lehet!

– Mégsem vagy elégedett a válaszommal! – hajlott meg csalódottan.

– Amit elmondtál, nem valóság! Az idők kezdetén élt bölcs találta ki, hogy a tudatlanságban élő, egyszerű gondolkodású embereket ne kelljen beavatni a nagy titokba, hiszen úgysem értették volna!

– Ha nem ez az igazság, akkor mi?

– A teljes igazságnak ehhez semmi köze nincs! A valóság, az hogy a villámokat a sakura fák keltik!

– Hogyan? A fák?

– Igen! Mikor a bölcs öreg bezárta a gonosz lelkeket, arra számított, hogy a lelkek beletörődnek a rájuk rótt büntetésbe! Nem gondolta, hogy elfajul a dolog!

– Elfajult?

– A lelkek nem törődtek bele! Folyton ki akartak szabadulni fogságukból! Minden sakura dugig van a benne kóborló lelkektől, amik a rügyek végein próbálnak kitörni, ott, ahol már nagyon vékony az átjáró! Lökdösik egymást a fa törzsében, versengenek egymással! Így aztán a fa, mivel maga is egy csodálatra méltó, tökéletes élőlény, kénytelen olyan formát ölteni, ami számára a legkedvezőbb, és leginkább kényelmes. Hogy saját kérgén belül kikerülje a lelkek okozta torzsalkodást, újabb, és újabb ágakat ereszt, amik egy időre ismét elegendő helyet biztosítanak a háborúzó lelkeknek! …

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: