You are here

A virágnézés ünnepén

Kevés olyan pontja van a Földnek, ahol ne hallottak volna a leghíresebb japán hagyományról, a cseresznyevirágzás (sakura) megünnepléséről.

A virágnézés ünnepe (hanami) egy legendához kötődik. A Fuji istennője, Konohana Sakuya Hime minden tavasszal újjáélesztette az elhalt virágokat és cseresznyefavirágokkal ékesítette a japánok szent hegyét. A sakura a tavasz és az újjáéledés fő jelképévé vált. A virág szirmai a folytonos megújulást, az újjászületést, rövid élete, festői szépsége és gyors elmúlása a halandóságot és az elmúlást szimbolizálják.

Ilyenkor úgy tűnik, hogy a máskor mindig nyüzsgő Japánban megáll az élet. Japánok és a hanami idejére idelátogató turisták tíz és százezrei piknikkosarakkal a kezükben ellepik a kerteket és a parkokat, hogy közösen gyönyörködhessenek a természet csodájában.

A parkokban a jobb helyeket előre lefoglalják. Nem csak családok, hanem iskolás csoportok és munkahelyi kollektívák is érkeznek közösen megtekinteni a természet cseresznyevirágokból álló műalkotását.

Napnyugta után a fákra díszes lámpásokat helyeznek el, emelve az ünnep fényét.

Ha valaki szeretné az életét új dolgokkal érdekesebbé tenni vagy felfrissíteni az energiáit, annak a japán hagyomány szerint át kell ölelnie egy cseresznyefát. A cseresznyefa ölelése nem csak Japán hagyomány. A Magyarország cseresznyéskertjének is nevezett Nagykörű faluban a gyermekáldásra vágyó párok egy cseresznyefát átölelve elmondtak egy imádságot, mielőtt elhálták azt az estét, amelytől a fogantatást várták.

A cseresznyevirágzás előtt Japánban mindenki a meteorológusok előrejelzéseire figyel az országos médiában. A modern időjósok útmutatásait követve tervezik meg a japán emberek és a turisták, hogy mikor és hol foglaljanak szállást a hanami ünnepre. Japán éghajlati viszonyainak és az ország fekvésének köszönhetően a cseresznyevirágzás nem egy időpontban történik az ország különböző pontjain. Délen, Okinawa szigetén, január végén, Tokióban, Kiotóban vagy Oszakában március végén, április elején, az északi szigeten, Hokkaidon pedig csak május végén kezdődik a sakura.

Ha sakura idején szeretné valaki megtekinteni a Felkelő Nap Országát, ajánlatos időben lefoglalnia a szállását.

Veres Tamás

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: