You are here

A világ első őssejtekből épített szaruhártyája

Egy japán nő lehetett az a szerencsés, aki megkapta az első őssejtekből épített szaruhártyát. Egy öröklődő betegség okozta súlyos szemproblémáját, ezért volt szükség a szövet beültetésére.

Az Oszakai Egyetem szemészprofesszora volt az, aki felnőtt sejtekből multifunkcionális őssejtekké visszafiatalított sejtekből épített hibátlanul működő szaruhártyát. Kodzsi Nisida a műtét utáni helyzetről így nyilatkozott a Nature-nek: – A beteg látása a július 25-i műtét óta jelentősen javult, az új szaruhártya az utána következő hetekben is hibátlanul működött. Nisida professzor és orvoscsapata véleménye szerint az új szaruhártyával tovább fog javulni a nő látása.

A leggyakrabban átültette szövet a szaruhártya, eddig azonban kizárólag csak elhunyt donoroktól származó szövetekkel végezték ezt a műtétet. A szemészprofesszor és csapata idén márciusban kapott az államtól engedélyt az általuk őssejtekből előállított szövet beültetésére.  Idén terveznek még hasonló műtét és amennyiben sikeresnek bizonyul, akkor öt éven belül klinikai gyakorlatba is bevezetnék ezt az eljárást.

„A látás azért válik egyre fontosabbá, mert nem elég, hogy az emberi agy 20 százaléka a vizuális információ feldolgozásával foglalatoskodik, a képi információ ráadásul minden eddiginél fontosabbá is vált, és ez a trend a jövőben is folytatódni fog. Mindeközben a vakok aránya a következő évtizedekben várhatóan nő majd”- mondta a Qubitnak Roska Botond molekuláris és sejtbiológus, a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője.

Csak Japánban jelenleg 1600 körül van azok száma, akik szaruhártya átültetésre várnak, míg a világon mintegy 12,7 millió embernek

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: