You are here

A tréfából letartóztatás lett

Egy 13 éves tinilány becsukhatatlan ablakkal ömlesztette el a netet. Csak viccnek szánta a pop-up-ot, mégis, sokaknak fejfájást okozott ezzel a tettével.

A fiatal lány Kariya város egyik általános iskolájába jár, és egy olyan böngésző kódot osztott meg, amit, ha bárki megnyit, egy JavaScirpt végtelen loop-ot hoz létre és ennek következménye az lesz, hogy a képernyőn felbukkanó ablak bezárhatatlan lesz. – tudjuk meg a japán hírügynökség beszámolójából.

A rendőrségen már az is felmerült, hogy a lány reklámozta azt az oldalt, melyen a kód megtalálható volt, ezt azonban a tini tagadta. Állítása szerint csak tréfának szánta és nem akart ekkora bajt okozni. Ez a kód már létezik egy ideje, de csak bizonyos fórumokon lehetett elérni őket, és onnan már csak rosszakaratú userek oszthatták meg. Ugyan ezen ügy miatt egy 47 éves férfi házában is tartottak házkutatást, valószínűleg ő is részt vehetett hasonló „tréfában”.

Voltak azonban olyanok, akik nagy nehézségek árán ugyan, de be tudták zárni az ablakot. Szerencséjüket annak köszönhették, hogy Microsoft vagy Firefox böngészőt használtak, és nem a telefonjukon interneteztek.

Közhelyesnek tarthatjuk azt, hogy ekkora feneket kerítettek ennek az ügynek, de Japánban igen szigorúan veszik a cyber-bűncselekményeket.

2017-ben ugyancsak egy 13 éves lányt tartóztattak le, mert egy olyan mobilvírust terjesztett, melynek hatására minden megtámadott készülék felmondta a szolgálatot.

A kriptovaluta, vagyis virtuális valuta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez egy olyan pénzforma, amely csak online térben jelenik, azaz nincs papír vagy érme formája. Ez azért jó, mert ez a pénz független a gazdasági változásoktól, értéktartó, és bárhová utalhatunk anélkül, hogy a bankot belevonnánk, így jóval olcsóbb megoldás is egyben. Egy 17 éves fiú egy szoftver segítségével képes volt emberek százainak ellopni a jelszavát, mellyel az ilyen kriptovalutájukat védték.

Bár sokszor jó az internet és a számítástechnika, de mégis békésebbek voltak azok az idők, amikor még mindezek nem léteztek. Akkor még a kisebb csínyek csak egy-két embernek okoztak gondot, most viszont egy ártatlannak látszó tréfával millióknak okozhatunk anyagi és egyéb károkat.

Lékó Eszter
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: