You are here

A Toyota segítségével hódítaná meg Kína az autonóm autók piacát

A Toyota a kínai Pony.ai start up vállalkozással együttműködve kíván belevágni az önvezető autók fejlesztésére irányuló giga projektbe.

A két üzleti partner egymásra találása nem meglepő. A japán autógyártóról közismert, hogy folytonosan innovatív megoldásokon dolgozik és nyitottak mindennemű jövőbemutató kezdeményezésre. A kínai vállalkozás, a Pony.ai már közel sem lehet annyira ismert a nyugat embere számára, mint éppen a Toyota, de ha utánanézünk, láthatjuk, hogy miért esett a Toyota választása éppen erre a start-up-ra. Esetükben nem kisebb üzleti – technológiai fejlesztési – partnert köszönthetünk, mint Kína egyik autonóm mobilitási piacának a vezetőjét.

Kína talán nem éppen az autóiparáról híres a világban, viszont nem szabad elfelejteni, hogy az alternatív energiaforrással működő vagy éppen az önvezető autók piaca igencsak gyerekcipőben jár. Ezt a helyzetet a kínaiak is felismerték. Az autonóm mobilitás piacán mindenki ugyan arról a képzeletbeli rajtvonalról indul. Ez esetben nem beszélhetünk „történelmi lemaradásról”, ahogy arra a KPMG 2018-as tanulmánya is utal.

A Pony.ai autonóm autója  Forrás:equalocean.com

A projektet egy remek rajtnak szánják és a terveiket elnézve nem maratonról, hanem sokkal inkább sprintről beszélhetünk. A McKinsey piackutatását alapul véve arról számolhatunk be, hogy 10 éves időtávlaton belül a kínai közlekedést jelentősen újra fogja gyúrni az önvezető autók implementálása. Becslések szerint a közösségi közlekedésben 69, míg az áruszállításban 67%-ban, az autonóm autók koptatják majd az utakat Kínában. Fontos megemlíteni, hogy nem pusztán az a cél, hogy minél több autonóm autót dobjanak piacra minél rövidebb időn belül, de a biztonsági tényezők is jelentős hangsúlyt kapnak a fejlesztések során.

A fejlesztési tervek és ígéretek nagyok, melyek Japántól Izraelen keresztül egészen az Egyesült Államokig végig söpörnek és eddig soha nem látott kooperációk születhetnek a 21. századi autók fejlesztési piacán.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: