You are here

A szentély, ami hemzseg a rókaszellemektől – Itt fogj magadnak egy házi kicunét!

inari kicunék

Van egy szentély Japánban, ami csak úgy hemzseg a már jól ismert és igencsak nagy népszerűségnek örvendő rókaszellemektől. Ezért, aki hazaszeretne csábítani magával egy kicunét, annak az Inari szentélyben kell tiszteletét tennie. Ám ez a szentély jóval több tiszteletet is érdemel annál, mint pusztán, hogy rókafogdosás céljából keressék fel!

5

A vörös oszlopos Fushimi Inari-taisha (Inari-nagyszentély) Kiotó Fushimi kerületében található. Valóban, főként az élénk cinóberszínű több ezer szentélykapu fogja meg a turistákat. A vibráló színű, különböző méretű, tengernyi kapun áthaladni felemelő élmény lehet, mintha csak egy elvarázsolt japán Mennyországba tartana a látogató. Talán nem is lövünk ezzel akkor bakot, hiszen a „legszentebb” pontja, ahová többek között a nagyjából 10 000, a hívők által adományozott kapuk vezetnek azaz Inari-hegy teteje.

4

 Na jó, mindez nagyon szép, de ki azaz Inari?

Esszük vagy isszuk? A válasz erre nem más, mint egy igen népszerű mélyen tisztelt istenség. Inari a shinto vallás egyik legfőbb istene. Igaz, nincs jelen a klasszikus japán mitológiában, de a VIII. században már széles körben tisztelték, amelynek bizonyítéka maga a 711-ben épült legelső szentély Inari-sama részére. A rizs, a tea, a szaké, a gabona, a földművelés, a mezőgazdaság, az ipar, a termékenység sokrétű istene. De lényegében minden jóléttel, és üzleti kapcsolatos sikerrel is hozzá szoktak fordulni.  Igaz, egyes animékban inkább istennőként jelenik meg. Ám egyesek szerint Inarinak nincsen neme, sem pedig fix megjelenési formája. Bár a legelterjedtebb ábrázolás közül az egyik, hogy egy gyönyörű fiatal nőként, vagy a másik, hogy két róka társaságában, egy rizseszsákon ülő öregember képében jelenik meg.

7

A hagyományok szerint Inari minden évben tavasszal, a vetések idején lejön a hegyekből, hogy vigyázza a földeket és jó termést biztosítson. Aztán ősszel, az aratás végén visszatér a hegyi lakhelyére.

Hivatalos ünnepét az április 20-hoz közelebb eső vasárnaptól május 3-ig tartják.

De hogy jönnek képbe a rókaszellemek?

Azt már tudjuk, hogy a varázserővel bíró, alakváltó rókaszellemek, kicunék gyakran megjelennek a japán mitológiában, hol pozitív, hol negatív karakterként.

Oké-oké, de hogy kapcsolódnak a rókák Inarihoz azon kívül, hogy állítólag ő maga is megjelenhet róka alakban? Ezzel kapcsolatban temérdek teória létezik.  Az egyik legismertebb, régi hiedelem szerint egy napon egy rókacsalád érkezett az Inari-hegy lábához. Felajánlották szolgálataikat Inarinak, aki boldogan elfogadta és kinevezte a rókákat a hegyen lévő szentély védelmezőivé.

1

Ugyanakkor egy másikverzió azzal magyarázza az isten(nő) és rókák közötti kapcsolatot, hogy gyakran látni rókákat az aratási területeken, amint rágcsálókat esznek, amelyek máskülönben károsítanák a termést, vagyis a rókák Inarihoz hasonlóan óvják a földeket.

A fehér rókák pedig Inari küldöncei, hírvivői és a szentély őrei, akik nagy tiszteletnek örvendenek. Ezért is van a szentély területén szinte mindenütt rókaszobor, sokszor egy-egy Inarihoz tartozó szimbólummal, mint amilyen rizskalász vagy kulcs. A legtöbbjük nyakában még kívánságteljesítő ékszer is van.

2

A szentélyekbe a hívők gyakran felajánlásokat helyeznek el a kicune szobroknál, így nyerve el a hírvivők jóindulatát, hogy azok majd elmondják Inarinak, milyen alázatosak, így az istenség szerencsével és bőséges terméssel ajándékozza meg őket. Az Inari-zusi, vagyis sült tofuval töltött szusi  nagyon népszerű felajánlásnak számít, mivel úgy tartják, az a japán rókák kedvenc eledele.

Továbbá számos róka alakú omamorit (szerencsehozó amulettet) árulnak a szentélyben, és a hagyományos ema (fatábla, amire kívánságot írhatunk) helyett is rókafejet formáló táblácskákkal várják a látogatókat és a híveket.

3

Tehát, ha egy kicune áldására vágysz, most már tudod, hol találod őket és mi a dolgod!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: