You are here

A szellemvonat 📷

Nevezhetnénk láthatatlan, avagy még pontosabban: kaméleon-vonatnak is. Japánban a Seibu Vasúttársaság átlátszó vonatot kíván indítani az idén, ezzel kedveskedve az utasoknak a közlekedési vállalat fennállásának századik évfordulója alkalmából.

A különleges projekt megalkotója Szedzsima Kazujó, a neves japán építész. A Pritzger-díjas építőművész – ezt a kitüntetést a szakemberek az „építészeti Nobel-díj”-nak tartják – tervei szerint a mozdonyok és a kocsik külső borítását féligáteresztő és tükröződő rétegekkel vonnák be, így a külső szemlélő számára a szerelvény átlátszónak tűnne. Ám valójában nem is annyira átlátszó lenne a vonat, hanem inkább olyanná válna, akár egy kaméleon, azaz beleolvadna a környezetébe.

A lassan csordogáló információk szerint Szedzsima Kazujónak a különleges külső mellett a vonat belső megjelenésére is gondja volt: az út során szép és kellemes környezetben relaxálhatnának és lazíthatnak az ingázó utasok.

Az átlátszó vonatok 2018. második feléig készülnének el, hét darab nyolckocsis szerelvényt állítanának forgalomba. A különleges vonatokat a Hitachi fogja gyártani, akárcsak a Sinkanszent, a japánok szuperexpresszét. A Seibu Társaság Szaitama prefektúrában, Tokió északnyugati körzetében üzemelteti ingázó járatait, tehát majd errefelé fognak káprázatot okozni a környezetbe olvadó járművek.

Lelki füleinkkel már halljuk is a két japán utas közötti párbeszédet:

  • Mikor jön a vonat?
  • Már itt van.
  • Nem látom.
  • Na látod!

Barcsa Dániel
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: