You are here

A Suzuki tisztességes ajánlattal vásárolja vissza függetlenségét

Suzuki Volkswagen

Suzuki Oszamu gyártulajdonos új üzleti irányt tűzött ki cége elé. Lezárult a Suzuki Autógyár és a Wolksvagen közötti per. A bíróság kötelezte Wv-t a Suzuki-részvények eladására, s a japán autógyár 1076 milliárd forintért vásárolhatja vissza függetlenségét.

A 2008-tól kezdődő gazdasági-pénzügyi világválság hátrányosan érintette az egész világ autóiparát. Ezen káros gazdasági folyamatokra, a piaci szegmens két jelentős képviselőjének, a Suzuki Motor Corp.-nak és a Volkswagen AG-nek válasza, egy fúzió jellegű, részvényvásárlási ügylet volt. Hogy kölcsönösen, erősítsék egymást, értékpapír cserét hajtottak végre. 2009-ben 1,8 milliárd euróért jutott hozzá a Volkswagen a Suzuki részvények 20%-ához. Ezért cserébe a japán fél a Volkswagen részvények 1,5%-át vehette meg. A felek az üzleti terveiket úgy próbálták összehangolni, hogy a németek környezetkímélő hibrid technológiai tudásukat átadják, a Suzuki kisautógyártásban szerzett tapasztalatokért cserébe. Ezen kívül piacfelosztásról is szó volt. A Volkswagen a jelentősen bővülő indiai piacon is terjeszkedni kívánt a Suzuki segítségével, utóbbi a térség egyik piacvezető szereplője.

Az együttműködés nem a terveknek megfelelően alakult egyik fél számára sem, ezért a japánok 2011 novemberében vissza akarták vásárolni részvényeiket. Ez az ügylet azonban nem jött létre a másik fél ellenkezése miatt. Egyoldalú, Volkswagen-részvény eladás következett be, a németek viszont továbbra sem voltak hajlandók megtenni ugyanezt, megtartották Suzuki-részvénypakettjüket.

A Suzuki a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara által választott bírósághoz fordult a jogszerű együttműködés-felmondás kimondása végett. A japánoknak kedvező ítélet született, közben a Suzuki részvények értéke az eltelt időszak alatt közel duplájára emelkedett, így látszatra a német autógyár sem jár rosszul az eladással. A Suzuki Motor Corp. tisztességesnek mondható vételi árajánlatot tett: 3,9 milliárd dollár, (1076 milliárd forint) áron vásárolná vissza 19,9 százalékos tulajdoni hányadot képviselő részvényeit. 122,77 millió db részvényről van szó, amelyeket a tokiói tőzsde 3842,50 jenes záróárfolyamán vásárolna vissza.

Valójában a Volkswagenre igencsak rájár a rúd. A közelmúltban derült ki, hogy csalt a károsanyag-kibocsátási adatokkal, s ez miatt egyes országokban a gyártmányai kitiltására, illetve perek tömkelegére számíthat. A helyzet komolyságára utal az is, hogy a német gazdaság eseményeire érzékeny magyar kormány, az elmúlt napokban kinyilvánította: az ügy Magyarországot érintő hatásaival kapcsolatban a magyar kormány legfontosabb célja a magyar munkahelyek megőrzése. Olyan vélemények is vannak, hogy kelet felé jobban kellene fejleszteni a magyarországi autóiparhoz köthető beszállítók kapacitásait.

(Napi.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/az-uj-vezerigazgato-egyelore-megnyugtatta-a-piacokat-de-bajban-van-a-vw/
http://interjapanmagazin.com/a-suzuki-perli-a-volkswagent/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: