You are here

A Sou Fujimoto Architects tervezi a Magyar Zene Házát

Sokat beszélgettünk már Liget Projekt-el kapcsolatban.
Remélem még fogunk is.

Remélem én is. Külön a Magyar Zene Házáról még nem. Hol tart most? Most ez egy szerződésnek az aláírása?
Igen. Egy Nemzeti Terv pályázatán győzött Sou Fujimoto. Nem is akármilyen japán építészről van szó. Tavaly a World Street Journal, amely a világ egyik legtekintélyesebb lapja, az év legkreatívabb építészének kiáltotta ki az egész világon, és valóban nekünk egy olyan fantasztikus épületet tervezett, amelyet valóban a zene ihletett. Ennek az épületnek nem csak a külseje, hanem a beltartalma is egészen különleges lesz. Egy olyan munkabizottság dolgozik már régóta ezeken a terveken, amelynek a vezetője Batta András, a közismert zenetörténész, sőt a Zeneakadémia volt rektora. Gőz László, Dobruvai László, tehát egy csomó olyan tekintélye dolgozik komolyzenének, népzenének, a zene minden ágának, amelyik próbál egy olyan intézményt létrehozni – és létre is fog hozni – amelyik a zene egészét nem koncert teremként – bár az is működik benne – hanem a zenéhez visz minket közelebb. A hangok világához, hogy megértsük, mindenki, a laikusok is és a hozzáértők is, vagy a „hozzád értők” is, – hiszen a zenéhez nagyon sok mindenkinek van köze – hogy milyen különleges dolog ez a zene, és milyen különleges dolog ez a magyar zenetörténet. Hiszen ne felejtsük el, ma, noha ez a legnépszerűbb művészeti águnk a világban – mert erről vagyunk a legismertebbek – például nincsen a magyar zenetörténetnek egy igazán átfogó kiállítása, ez is létre fog jönni ebben a házban.

Mi az, amit kiválthat ez a ház? Van erre vonatkozóan terv?
Nincs. A magyar zenének nagyon gazdag az intézményrendszere. Azonban ez nem valami „helyen” fog létrejönni, hanem szerintem valamilyen hiányt fog pótolni. Egy olyan hiányt, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig, ha elmennek ebbe a házba, úgy kerülnek közel a zenéhez, olyan játékos módon, olyan interaktív módon, a magyar zene történetéhez vagy a magyar zene legnagyobb szereplőihez, alkotóihoz, ahogy eddig még soha.

Hogy fog kinézni ez a Zeneház?
Úgy fog kinézni, hogy a Ligetben, a mostani Hungexpo pavilonok helyén egy csúnya, hetvenes évekből származó irodaépületek helyén fog épülni. Ezeket lebontjuk, és egy üvegpavilont képzeljünk el, egy körülbelül kör alakú üvegpavilont, amely a Ligetet vizuálisan beengedi, látványában a környező zöldet. Egy lebegő, felhőszerű tető van, amely azonban nem csak tető, fel is mehetünk. Benne foglalkozó termek lesznek és a térszint alatt, nagyon sok funkció lekerül a térszint alá, a kiállító termek, a kisebb koncert termek és lesz egy külső koncert terem is. Az egész épületnek lesz egy elhúzható fala, amelyet jó idő esetén – ugye a zenekar bent van, az épület védi őket de – kibontva, egy elvonható fallal kinyílik a Liget felé a koncert pódium és egy amfiteátrumszerű, kicsi arénában ülhet a hallgatóság. Egy rendkívül okos, intelligens épület lesz. Még egyszer mondom, például egy olyan terme is lesz, az úgynevezett Hang Doom, ahol bemegyünk és a legkülönbözőbb hangzásvilágba kerülünk bele vizuálisan is és nyilván a hallásunkkal is. A falusi lakodalomtól az erdők hangjaiig, és lehetőségünk lesz egyes rész elemekre is. Ugye ma a technika lehetőségével hihetetlenül kitágultak a lehetőségei a megismerésnek, és mindezt be fogjuk vetni egy, úgy mondjam, hogy tényleg belecsöppenve a zene világába, megértsük az összhangzást is, meg az egyes elemeit is.

Mikor láthatjuk már?
Megkötjük a szerződést jövő héten.

Hol tartanak a munkák ez ügyben is meg a többi projekt ügyében?
Ez is olyan helyszínre kerül, ahol régi elaggott irodaépületek vannak. A bontások itt is vagy a Petőfi csarnok helyén is el fognak indulni, még ez év végében. Jövő év első felében minden egyes múzeum épület esetében el fognak kezdődni az építkezési munkák, hogy 2018 tavaszára átadhassuk a közönségnek. És amit mindig nagyon mindig hangsúlyozunk, ez a zöldterület, a Liget zöldterületek teljes megújításával is járni fog a project. Sőt nem csak megújítás van, bővítése is. A Ligetnek ma csak 60 %-a zöld, ez 65 %-ra fog növekedni, ugyanis rengeteg lebetonozott felület van ma a Ligetben, ennek egy jó részét újra vissza tudjuk venni a zöldnek. Tehát 2018 tavaszára egy rendkívül sokarcú, megújult és kibővült Liget fogja a látogatókat fogadni.

Forrás: Magyar Televízió (MTVA), M1 csatorna

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: