You are here

A SoftBank nem fektet japán vállalatokba, mert azok nem elég innovatívak

Japán egyik legmeghatározóbb üzletemberének számít Masayoshi Son, a SoftBank vezérigazgatója. Hírnevét többek közt annak köszönheti, hogy az általa irányított bank  a világ egyik legaktívabb kockázati tőkebefektetőjének számít, míg Ő maga kifejezetten kockázatkerülő ember.

Masayoshi Son szavaira odafigyel a nemzetközi sajtó és azon belül is a techvilág szerelmesei. Így volt ez, amikor bejelentette a Vision Fund 2.0 névre keresztelt befektetési alapjának elindítását. 2016-ban már belevágott az alapba, akkor 100 milliárd dollárral támogatott tech startupokat. A nagy ígéretekkel bíró kezdő vállalkozások három éve elsősorban Indonéziából, Szingapúrból, USA-ból és az Egyesült Királyságból kerültek ki.

Most viszont megduplázná az alap tőkenagyságát, így tervei szerint 200 milliárd dollárt fektetne be partnereken keresztül. A Vision Fund 2.0 komoly reményeket támaszthat a SoftBank Group nevével felcímkézett konglomerátummal a háta mögött. Mindezt mi sem mutathatná meg jobban, hogy a befektetési célkeresztben olyan terültetek szerepelnek, mint a robotika, napelemek vagy éppen a beltéri farmok.

Ami viszont sokak számára meglepő lehet, hogy a japán vezérigazgató közel nem támogatja olyan mértékben hazája vállalkozásait, ahogy azt elképzelnénk. Son elmondása szerint a japán startupok erős lemaradásban vannak az innováció – azon belül is a mesterséges intelligencia – területén. A SoftBank első embere felhívta a japán vállalkozások, vállalkozni kívánó tehetségek figyelmét, hogy az új alappal nagy lehetőség kínálkozik számukra is, hogy támogatást nyerjenek, és ezáltal megpróbálják behozni a lemaradást az előrébb járó országokkal szemben.

Az adatok valóban Sonnak adnak igazat. Japán tényleg jelentős lemaradásban van az innovációs startupok területén, Az meg pláne meglepetésre ad okot, hogy még Indonézia is kétszer akkora értékben (1 milliárd dollár) termelt ki startupokat, mint a szigetország.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: