You are here

A Nemzeti Galériát szintén egy japán cég, a SANAA építésziroda tervezheti

SANAA 2

A Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) építésziroda nyerte el az Új Magyar Nemzeti Galéria nemzetközi tervpályázatát, tervezői szerződését.

2011-ben, államtitkár szintű bejelentés formájában hozták nyilvánosságra, a Liget Budapest project elképzelést. Hatástanulmány szerint 10 év alatt megtérül a 156 milliárdos beruházás úgy, hogy környezeti terhelés nem éri a Ligetet, amely Európa legnagyobb, új múzeum-építési beruházása. Megvalósulása 2016 – 2019 között fog megtörténni. Tavaly megtörtént a szükséges engedélyek beszerzése, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészültek illetve közbeszerzési eljárásokat bonyolítottak le. A kiírt tervpályázat győztes pályaműveit a nyilvánosságnak bemutatták. Tavasszal zajlott le az Új Nemzeti Galéria nemzetközi tervpályázat eredményhirdetése, amely meghíváson alapult, azaz előzőleg külön megkeresték a 9 pályázót. Ketten, a japán Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) és a norvég Snöhetta irodák nyerték el az Új Magyar Nemzeti Galéria nemzetközi tervpályázatának első díját. Az eredményhirdetés után – a közbeszerzési törvénynek megfelelően – több menetben folytak le a tárgyalások az építészirodák és a Városliget Zrt. között, melyeken elsődleges szempont volt az építészeti minőség, a tervek műszaki tartalma, a kivitelezési költségek, a szerződéses feltételek, a technológiai és funkcionális elképzelések, a fenntarthatóság-gazdaságosság és a környezetvédelem.

A nemzetközi, 11 tagú zsűrinek döntése értelmében decemberben aláírták az Új Nemzeti Galéria tervezői szerződését a SANAA-val. A magyar építészszakma lebegő pagodákhoz hasonlítja leginkább a japán elképzelést. Szedzsima Kazujo és Nisizava Rjúe, a SANAA építésziroda két vezető tervezője Baán Lászlóval, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosával és Mozsár Istvánnal, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával írta alá a szerződést. Az aláírók között volt még a létrehozott konzorcium magyar tagja, a Bánáti és Hartvig Kft. két ügyvezetője: Bánáti Béla és Hartvig Lajos. Utóbbi cég az építési engedélyezési illetve a kivitelezési tervekért felel, a dizájnhoz kötődő szerzői jogok a SANAA-t illetik. A nemzetközi team a beruházás teljes elkészültéig együtt dolgozik. Baán László miniszteri biztos a szerződés aláírását követő nyilatkozatában közölte, hogy történelmi pillanat következett be a budapesti városépítészet történetében. Ugyanis a fővárosban nagyon régen (több mint 25 éve) alkottak épületet olyan rangú nemzetközi szakemberek, mint a SANAA tervezői.

A most létrejött szerződéssel két olyan épület valósul meg a Városligetben, amelyeket nívós japán építészek terveznek. A SANAA mellett ugyanis – ahogy erről magazinunk is beszámolt annak idején – tavaly júliusban már aláírásra került (szintén a Liget Budapest Project részeként) a Bartók Központ – Magyar Zene Háza tervezői szerződése Fudzsimoto Szu japán építésszel. Utóbbi tervezési szerződés költségvetése 740 millió forint értékű. Az Index szerint 6 milliárd forintba kerül a ház.

Bontási munkák után, a Petőfi Csarnok helyére épül az új Nemzeti Galéria. Az épület tervének elkészítése után az engedélyezési tervek következnek, majd az engedélyeztetési folyamat után a részletes kiviteli tervek. 2017-ben indulhat el ténylegesen az építkezés, melynek végső határideje 2019 nyarára van kitűzve, összköltsége 75 milliárd forint. A Magyar Zene Háza – ami az egykori Hungexpo épületek helyén valósul meg – kivitelezésének határideje a Liget Budapest Projekt első üteméhez rendelvén, 2018 tavaszára van meghatározva, az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központtal, a felújított Szépművészeti Múzeummal, és az újjáépített Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal egyetemben.

A SANAA sok más nemzetközi díj mellett 2010-ben a Pritzker-díjat is kiérdemelte, ami az építész szakma Nobel díjának felel meg. A japán építésziroda több, magas nívójú múzeum megtervezését hajtotta végre már, pl. a Louvre Lensben megnyílt, új múzeum-épületét, az amerikai toledói Művészeti Múzeum Üvegpavilonját vagy a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeumét. A cég tervei alapján megvalósuló Nemzeti Galéria pedig egészen egyedi, egyben világszínvonalú épület lesz. A Városliget zöldfelülete a jelenlegi 60 %-ról 65 %-ra fog nőni.

(MTI, MNO, HVG, Origo, Index, bh.hu, byhg.hu, bvn.hu, Portfolio.hu, Liget Budapest Project, magyarhirlap.hu, turizmusonline, epiteszforum.hu, magyarnarancs.hu nyomán, a kép MTI Fotó: Mohai Balázs készítette)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: