You are here

A Mitsuba cég Salgótarjánban nagymértékű beruházást hajt végre, új munkahelyeket létrehozva

Újabb japán vállalat, a MITSUBA Automotive Systems of Europe Autóalkatrész Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság (rövidített nevén: MITSUBA Automotive Systems of Europe Kft.) bővíti tevékenységét Magyarországon.

MITSUBA KÉP nagy

Macumura Tomojuki, a Mitsuba magyarországi igazgatója elmondta, hogy Magyarországgal együtt kívánnak fejlődni. Megköszönve a magyar kormány támogatását felidézte, hogy Magyarországon 15 éve működnek. A MITSUBA Automotive Systems of Europe Kftt 2001-ben 8 millió € alaptőkével hozták létre salgótarjáni székhellyel, tavalyi árbevétele 76,3 millió €-t (23,8 milliárd Ft-ot) tett ki.

A gyártókapacitás bővítésével, munkájukkal a magyar gazdaság növekedését is elősegítik. A beruházással bővítik a meglévő salgótarjáni gyártócsarnokot, a raktárépületet, és újabb gyártósorokat állítanak munkába. Egy újabb gyártócsarnok felépítésére is sort kerítenek. A 2017 végére megvalósuló, fejlesztés a tervek szerint megduplázza a salgótarjáni egység gyártó- és tárolókapacitását. Jelenleg a salgótarjáni gyárba termeléstervezési vezetőket, -asszisztenseket, tolmácsokat és karbantartókat keresnek.

Az 1945-ben alapított japán autóipari cég autóalkatrész-gyártó vállalatcsoporttá nőtte ki magát. A vállalatcsoporton belül alapvetően az európai piacra gyárt és értékesít, főleg ablaktörlő és mosó berendezéseket, elektromos ablakemelőket, kormány szervo-motorokat, elektromos kürtöket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatása szerint a Mitsuba-csoport 5 földrészen 44 tagvállalattal rendelkezik, első közös autóipari beszállítóként meghatározó piaci szereplő, több termékcsoportban piacvezető az autóelektronikai berendezések területén.

A Mitsuba salgótarjáni gyárát zöldmezős beruházásként 2001-ben hozta létre, a vállalatcsoporton belül alapvetően az európai piacra gyárt és értékesít. A jelenleg 326 munkást foglalkoztató gyár export aránya meghaladja a 90 %-ot. Legfontosabb partnerei között van a Honda, a Nissan, a Mitsubishi, a Suzuki, a Subaru, a Volkswagen, a BMW, a Renault és a Ford is.

MITSUBA GYÁR KÉP

A cég tevékenységének jellege széleskörű. Ide tartozik pl. a járművillamossági, -elektronikai készülékek, csapágyak, erőátviteli elemek, gumi- és műanyag termékek, elektronikai alkatrészek, villamos motorok és berendezések, áramfejlesztők, hidraulikus- és pneumatikus berendezések, közúti járművek és járműmotor, alkatrészeinek gyártása valamint motorkerékpár és alkatrészek kereskedelme, javítása

Szabó LászlóKKM parlamenti államtitkára felidézte, hogy Magyarországon az autóipar 2015-ben 17 %-kal nőtt az előző évhez képest, a magyar autóiparban 150 ezer ember dolgozik. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) további hat japán befektetési projektről tárgyal, ezek megvalósítása további 1200 munkahelyet jelentene – ismertette. A kormány képviselője arra bátorította a japán céget, hozzanak kutatás-fejlesztést is Magyarországra, hogy minél nagyobb hozzáadott értékű termelés jöjjön létre.

SZL1 kkm kép fontos

Államtitkár úr a beruházás bejelentésén – Budapesten – kiemelte: „A Mitsuba döntése is megerősíti a kormányt abban, hogy megéri befektetőbarát környezetet létrehozni. Az egyszerűsített és versenyképes adórendszer, a rugalmas munka törvénykönyve vonzóvá teszi Magyarországot a befektetők körében”

„Számunkra egy tizenöt év után is úgy érezzük, hogy érdemes további befektetéseket hozni. 4,3 milliárd Ft-os – (13,5 millió €) –  beruházást hoznak most létre. 850 millió Ft állami segítséget kaptak egyedi kormánydöntés formájában és további 150 munkahelyet hoznak létre a salgótarjáni üzemükben. Nagy öröm ez számunkra, mert úgy látszik, hogy működik az a politika, gazdaságpolitika amit csináltunk az elmúlt pár évben.”

Érdekes, hogy a Mitsuba név vadpetrezselymet jelent. Minden része, így a levele, szára, gyökere és a magja is ehető. Íze a zellerre emlékeztet. Erdőben nő, szereti az árnyékos helyet. Talán ez a név áttételesen azt akarja kifejezni, hogy megfelelő körülmények között széleskörű jelleggel tud hasznot termelni a cég, akárcsak ez a japán fűszer.

 mitsuba vadpetrezsejem kép

A salgótarjáni, 2002-es, Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján, Mr. Okabe Harutaka a salgótarjáni ipari parkban letelepedő multinacionális céget elindító vezérigazgató mutatta be, a multicég belső működését és a legfontosabb telephelyválasztásra hatással lévő tényezőket is ismertette.

Ezen tényezők a következők voltak: a Nógrád megyei székhely mellett globálisan az európai vevőkhöz való közelség, mirkoszinten pedig a támogatások és a magyarországi, viszonylag olcsó munkaerő. Az agglomerációs előnyök hasznosulása és a pozitív szinergiahatások általában ellensúlyozni képesek a magasabb, de ugyanakkor tapasztaltabb és képzettebb munkaerőt terhelő költségeket.

Ugyanakkor a vállalkozási övezetbe történő befektetések 10 éven keresztül törvényben és helyi rendeletben meghatározott kedvezményekben részesülnek.

Ennek megfelelően a Mitsuba – mint a régió legfontosabb vállalkozásainak egyike – pozitív példa a külföldi termelő cégek betelepedésére.

A már azóta megszűnt ITD Hungary egy tanulmányában, 5 évvel ezelőtt a következőket írta le:

Napjainkban az autópálya mentén, valamint a Közép-Magyarországhoz közelebb fekvő térségekben jelentős a gazdasági fejlődés.

Az észak-magyarországi régióhoz tartozó Nógrád megye, Magyarország 19 megyéjéből az utolsó az egy főre eső GDP és a fejlettség tekintetében. Így Nógrádnak nagy szüksége van a kormány, utóbbi években meghirdetett, Kelet-Magyarországot felzárkóztató programjára.

A térségből a környező országokba irányuló export vonzó a multik és a kkv-k körében is, ezért, elsősorban a szomszédos országok piacait figyelik. Salgótarján a szlovák határ közelében fekvő Budapestről másfél órán belül elérhető település.

A határon átnyúló – közel a szlovák, ukrán és a román határ – európai uniós források elérése érdekében számottevő a hajlandóság nemzetközi illetve az interregionális kooperációk létrehozására.

A tanulmány megjelenése óta a térségben a hálózatosodás (klaszteresedés) alacsony szintje is javult, mivel ebben a régióban a térség gazdasági szereplőinek száma nőt.

Ugyanakkor jelentős a felsőoktatási potenciál. Ez kiegészül a komoly k+f kapacitással (gépipar, mechatronika, anyagtudományok). 2013-tól vállalkozásokkal közösen működtet Bursa Hungarica ösztöndíjrendszert Salgótarján önkormányzata, egyetemisták számára.

Salgótarjánban a jelenleg egyedüli ipari park jól felszerelt, teljes infrastruktúrával van ellátva itt található a Mitsuba üzem és a Szolgáltatóház melyet irodák részére tartanak fenn, illetve pár kisebb cég is jelen van.

A japán cég az oktatás területén is támogatást nyújt, tudatában annak, hogy nem csak rövid távra érdemes tervezni, másképpen fogalmazva nem csak arat, hanem vet is. Mashimo Takeshi, a Mitsuba Kft. ügyvezető igazgatója egy – 2013-as – nyilatkozata szerint már kilábaltak az autóipart sújtó válságból, a cég új piacokat szerzett a Volkswagen-csoport autógyáraiban. A lendületet ki szeretnék használni ezért is fontos számukra, hogy több képzett mérnököt állítsanak a termelésbe. A helyi önkormányzattól kiinduló, a fiatalok megtartását célzó, ösztöndíjrendszert örömmel támogatják. Így kaphatnak akár havi ötvenezer Ft-ot a salgótarjáni mérnöknek tanuló diákok, amennyiben a diplomaszerzés után visszatérnek szülővárosukba.

Többek között ezért is jött létre Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata  és a MITSUBA Automotive Systems of Europe Kft között 2014-ben egy stratégiai szerződés.

Ebben a felek a gazdaság, a képzés és az oktatás fejlesztésében, Salgótarján város versenyképességének növelésében állapodtak meg, valamint a multinacionális cég városi közéletben illetve kulturális és sport életében való részvételében.

(kormany.hu, hirado.hu, napi.hu, hvg.hu, megye.nograd.hu, ceginfo.hu, magyarhirlap.hu, radiofocus.hu, 3100.hu, tet.rkk.hu, wikipedia.hu, pid.hu, MTI, ITD Hungary nyomán)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: