You are here

A Kobe Steel közel 50 éve hamisítja a minőségi adatait

A Kobe Steel japán fémipari konszern az 1970-es évek elejétől valótlan minőségi bizonyítvánnyal szállítja termékeit, több mint hatszáz ügyfelének – derült ki a négy hónapig tartó külső vizsgálat során.

A harmadik legnagyobb japán acélgyártó vállalatnál 2017 augusztusában derült fény a minőségi bizonyítványok meghamisítására. A leleplezést azonban nem hozták nyilvánosságra, csak amikor erre a céget a gazdasági és ipari minisztérium kötelezte.
A Kobe Steel a nyilvánosság előtt októberben ismerte el, hogy egyes fémipari termékeik paramétereit – amelyek nem feleltek meg a megrendelő követelményeinek, pl. a szilárdság – egyszerűen átírták megfelelőre.

A külső vizsgálat kiderítette, hogy a Kobe Steel összesen 605 ügyfelét tévesztette meg, közöttük 222 külföldi céget. A Kobenél a hamisításokról sokan tudtak, sokan részt vettek benne, így a menedzsment is.

A Kobe Steel elnök-vezérigazgatója, Kavaszaki Hiroja a történtekért vállalta a felelősséget és árpilis 1-i hatállyal lemondott. Ugyancsak lemondott tisztségéről Kaneko Akira ügyvezető elnök is. Büntetésképpen több felelős vezetőnek meghatározott időre csökkentették a fizetését, egyeseknek 80%-al is.

A 112 éves múlttal rendelkező Kobe Steel iránt megrendült a bizalom, a megrendelések erősen visszaestek.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: