You are here

A karate a magyar iskolákban

Az A.J.K.A. Karate-do Szövetség tavaj is megtartotta hagyományos nemzetközi hétvégi edzőtáborát Békéscsabán – az egészségügyi biztonsági szabályok maximális betartásával. Az edzések helyszínére, belépés előtt testhőmérséklet mérés, fertőtlenítés és a Magyar Karate Szakszövetség COVID-19 vírushelyzetre vonatkozó nyilatkozatának kitöltése után léphettek be a résztvevők.

Az edzések limitált létszámban, a pandémiás távolságok megtartásával folytak, ahol – hála a karate edzések kiváló mozgás anyagának és szervezhetőségének –  idén kizárólag egyedül gyakoroltak a sportolók.

 

                                      Csákvári László VIII.DAN, a karate kerettanterv elkészítője

 

A tábort Sensei Sáfár László X.DAN nagymester tartotta. Az edzéstartásból kivette részét Sensei Csákvári László VIII.DAN, az általános és középiskolás karate kerettanterv atyja, az iskolai karate oktatás ügyének a motorja. A tanterv bevezetése óta eltelt időszakról kérdeztük a Testnevelési Egyetemen tanító, kiváló szakembert.

    – Nemrégiben egy jól sikerült szemináriumi oktatást tartottak Gyulán testnevelő tanároknak. Hogyan sikerült ezt tető alá hozni?

– Együttműködési megállapodás köttetett a Testnevelési Egyetem, a Magyar Karate Szövetség, a Magyar Diáksport Szövetség és a Honvédelmi Sportszövetség között a már végzett testnevelő tanárok továbbképzésére. Szeretnénk megismertetni Őket a karate alapjaival. Nem elsősorban karatézni akarjuk megtanítani Őket, hanem hogyan tudják a gyerekek számára szerethetővé tenni a karatét. Elsősorban karate alaptechnikákat tanulnak, illetve ezeken keresztül megvalósuló játékos képesség fejlesztő gyakorlatokat, a karate mozgás anyagának felhasználásával. Mindeszt olyan formában, hogy saját sportágukkal összevetve megtalálják a közös elméleti és módszertani kapcsolódási pontokat, amit aztán be tudnak építeni munkájukba.

– A továbbképzésről készült képeken látszik, hogy a Magyar Karate Szövetség edzőinek színe-java vett részt a képzésen. Kik oktattak és egyáltalán a szövetség hogyan áll hozzá ehhez a dologhoz?

– A Magyar Karate Szövetség részvétele fantasztikus volt, mindenki felismerte a program előnyeit és minden támogatást megkaptunk. Nemcsak a régóta ezzel foglalkozó Kozma Erzsébet, az Edzőbizottság vezetője és Kálóczy József mester volt ott, hanem más neves mesterek, Nánai Ferenc, Scneider László, Tonte Gyula, Mácsár Gábor s minden oldalról segítettek, új ötletetekkel is, példa értékű összefogást mutatva a karate érdekében.

– Mennyire általános az oktatási intézményekben a karate oktatása? Hiszen két év telt el a tanterv bevezetése óta….

– A terveknek megfelelően, a karate edzők azokba a sokszor ismerős iskolákban kezdték el a karate oktatását, ahol erre az intézményvezetők és a pedagógus kollégák nyitottak voltak. Abban az esetben, ha a tantestület elfogadta, megszavazta, az iskolában elkezdtek testnevelés órakeretben karatét tanítani. Az eddigi információk szerint 140 iskolában kezdődött el az oktatás. Most nehezebb a helyzet a vírus miatt, a külsős oktatók nem léphetnek be az köznevelési intézményekbe, csak az taníthat, aki a tantestület tagja. Reméljük, a vírus helyzet feloldódása után folytatódhat a karate oktatás minden iskolában.

Az iskolákban történő karate oktatásra jelen pillanatban is több lehetőség van.

Az iskolák, eleget téve a NAT 2020-ban megjelenő karate mozgásműveltségtartalmat illető követelményeknek, megszervezhetik a karate oktatást külsős karate edzők segítségével, vagy az iskola testnevelő tanárai jelentkezhetnek és részt vehetnek a Magyar Diáksport Szövetség szervezésében indított „Karate az iskolai testnevelés keretein belül” címmel indított új, ingyenes, 30 órás pedagógus továbbképzésén ahol megismerkedhetnek a karate alapjaival.

A jövő testnevelő tanáraira is gondoltunk, nekik jelenleg a Testnevelési Egyetem Osztatlan Testnevelő-Gyógytestnevelő tanár szakán, már benne van a tantervben a karate oktatás és annak módszertana, így a Testnevelési Egyetem frissen végzett testnevelő tanárai, már ismerni fogják a karate alapjait.

– Egészen más akkor, ha önként vállalják a gyerekek az edzést a klubokban, és egészen más, ha az iskolában, kötelező jelleggel tanulják. Mi a tapasztalat, hogyan tudják a gyerekeket erre motiválni? Nincs a szülők részéről ellenállás?

– Szülők részéről nincs ellenállás, sőt, legtöbben örülnek ennek a lehetőségnek, mert felismerték, hogy nem csak egy új sport mozgásformát ismernek meg a tanulók, hanem, új érzelmi szituációt is. Amikor egy az egyben vannak a tanulók szemben a másikkal, új érzelmeket kelt, új fajta emocionális probléma megoldásra van szükség. A labdajátékokban csapatok a labda birtoklásáért küzdenek, a futópályán az egymás mellett futó sportolók esetében az idővel folyik a küzdelem, itt viszont, egymással szemben állva egy más fajta érzelmi kontrollt kell megtanulniuk a gyerekeknek. Nem karatéra akarjuk megtanítani Őket, nem karatésokat nevelünk, hanem karate mozdulatokon, keresztül saját maguk megismerésére, egymás iránti toleranciára, tiszteletre, kitartásra és önuralomra, nevelünk. E tulajdonságok az iskolai élet más területein is éreztetik hatásukat, ezzel a pedagógus kollégák munkáját is segítjük.

– Az iskolai karate oktatást jó toborzó lehetőséget is jelent a klubok számára…

– Természetesen a karate iskolai testnevelés oktatásban történő megjelenése jó lehetőség a kluboknak is. Ahogyan az órán a gyerekek foglalkoznak vele, meglepődve tapasztalják, hogy a mai, XXI. századi karate már régen nem a “verekedésről” szól, hanem képességeket fejleszt, s közben élvezik azt is, hogy olyan mozdulatokat is végeznek, amit a TV-ben akciófilmekben is látnak. Ennek hatása jelentkezik a klubok taglétszámának növekedésében is, hiszen a karate az egyik legtöbb igazolt versenyzővel rendelkező sport az országban.

– A karatéban számos irányzat van, jelent e gondot ez az oktatásnál?

– Nem jelent gondot, hiszen az iskolában nem a stílus a lényeg, hanem az, hogy a védéseken és ütéseken és rúgásokon keresztül a testi és lelki tulajdonságok egyaránt fejlődnek egy új sportágon keresztül.

– Van e még további testnevelő tanári továbbképzés tervezve?

– A gyulai továbbképzés egy pilot rendezvény volt, melyben a képzési tematika első közvetlen visszacsatolását kaptuk a kollégáktól. További képzések várhatók egészen 2022-ig. Tervezzük, és az Oktatási Hivatal engedélyére várunk, hogy ezt a képzést a vírus helyzetben is folytatni tudjuk úgy, hogy az elméleti részét online formában végezzük, a vírusveszély után jönne a gyakorlati rész. De ami fontos, hogy a pedagógus kollégák szívesen és magabiztosan használják a képzésen tanult mozgásműveltség tartalmakat munkájuk során, ezáltal pedig egy új sportág épüljön be a modern testnevelés oktatásába.

 

Grogor László
Inter Japán Magazin

 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: