You are here

A Jomiuri Simbun szerint Amerika megelőző csapást mérhet Észak-Koreára

Japán második nagy újságja szerint az USA kész megelőző csapát mérni Észak-Koreára, ha az nukleáris robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakéta robbantására készül a Csendes-óceán térségében.

       A Jomiuri Simbun (Yomiuri Shimbun) az amerikai védelmi minisztérium meg nem nevezett, magas rangú forrására hivatkozva írta, hogy az USA kész bevetni „elsöprő erejét”, ha jelét látja, hogy Észak-Korea nukleáris robbanófejjel ellátott rakétát indít.

       Az amerikai kormányzati forrás úgy nyilatkozott a Jomiurinak, hogy a Csendes-óceán feletti nukleáris robbantás Kim Dzsong Un „öngyilkos akciója” lenne.

       A szeptember végi ENSZ közgyűlésen Ri Jong Ho, Észak-Korea külügyminisztere jelezte, hogy országa válaszul az USA fenyegetéseire hidrogénbombát robbanthat a Csendes-óceán felett. Megjegyezte azonban, hogy erre csak Kim Dzsong Un adhat utasítást.

       A Tokió Egyetem szakértője, Szavada Tecuo a Jomiuria Simbunnak adott nyilatkozata szerint Észak-Korea elérte azt a technikai szintet, hogy képes hidrogénbombát robbantani az óceán felett. „Technológiájuk ugyan nem tökéletes, de képesek felrobbantani egy ilyen nukleáris robbanófejet az adott magasságban”. Azt is jelezte, hogy a phenjani rezsim jól halad a nukleáris töltetek miniatürizálásában. Elmondta továbbá, milyen hatása lenne egy, az óceán felett 10 kilométer magasságban robbantott ezer kilotonna erősségű hidrogénbombának: tíz kilométeres körzetben repülőgépek semmisülnének meg és hajók süllyednének el.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: