You are here

A japán szülőknek tilos lesz gyereket verni

Több halálos kimenetelű verés után döntött így a japán országgyűlés.

A japán országgyűlés törvénymódosítással tiltotta meg a szülőknek és más, kiskorúakat nevelőknek, hogy testileg fenyítsék a gyerekeket, miután több halálos kimenetelű gyerekverés volt az országban – írja a Japan Times.

Régen Japánban is, mint sok más országban létezett az összetartó család, melyenek élén a családfő állott. Itt elfogadott gyereknevelési módszer volt a testi fenyítés. Ám a II. világháború után e téren sokat változott a nézet. A háborúvesztes ország sok technikai megoldást és szokást átvett a győztes Amerikától. Ez utóbbiak egyike volt a gyerekverés tabuja. Ezt a japán szülők úgy értelmezték, hogy a csemetéik nevelését át kell engedniük az iskolának, amelynek viszont a tananyag tanítás a feladata, nem a morális és etikai felkészítést. A nevelést nem kapott, fenyítésről nem tartó, gátlástalan gyerekek endegetlenségük mellett nem ritkán a szüleikre is rátá,adtak, sőt, az is megesett, hogy valamelyik felmenőjüket megölték. Nem csoda hát, hogy javíthatatlan gyerekek szülei türelmük fogytán, mint végső eszközhöz, visszatérnek a veréshez. Ám itt is akadt, aki nem tartott mértéket.  Például a közelmúltban az egyik apa, aki arról értesült, hogy a gyermeke panaszt tett ellene, agyonverte a kislányát.

Ilyen háttérrel született meg a gyerekverést tiltó törvény. Egy másik törvény módosítása a gyermekjóléti szolgálatnak nagyobb hatalmat ad, hogy közbelépjen, amikor bántalmazásról van szó.

Bár büntetést nem határoztak meg, a törvény egyértelműen tiltja a fizikai fenyítést.

 

Kobayashi

Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: