You are here

A japán szépségápolás titka

A koreai szépségápolásról már szinte minden ember hallott. Az úgy nevezett K-beauty, már néhány éve a kozmetikai ipar élén áll. Azonban a Japánból kiinduló J-beauty is kezdi meghódítani a világot. Filozófiájuk közel azonos, viszont Japánban van négy kozmetikai összetevő, ami elhagyhatatlan, ha a bőrről van szó.

 

Mi a filozófiájuk?

Merőben más, mint itt Európában. A japán és a koreai szépségápolás a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ahelyett, hogy elfedné a problémát és ugyan ezen elvek érvényesülnek a gyógyászatban is. Nem csak kívülről, hanem belülről is orvosolják a felmerülő bőrhibákat, bőrproblémákat.

Ezzel szemben a nyugati kultúrában inkább elfedjük, eltakarjuk a problémát.

Koreában nagyon fontos a bőr hidratálása és a fényvédelem, ezt Japánban is fontosnak tartják, ám erre jóval kevesebb terméket használnak, mint a koreaiak. Inkább különböző masszázstechnikát alkalmaznak, hogy fokozzák a termékek hatását. Illetve, olyan élelmiszereket használnak fel a termékek készítése során, melyeket washokunak, vagyis Japán eledelének neveznek.

 

Négy összetevőtől népszerűek a japán termékek

 

A sárgarépa főleg levesekben, salátákban van jelen. Az egyik legegészségesebb zöldségnek tartják, köztudott, hogy a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt, érdemes rendszeresen sárgarépát fogyasztani. Nagyszerű antioxidáns, számottevő mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amit a szervezet A-vitaminná alakítja át, így ez jótékonyan hat a bőrre. Ezen kívül antibakteriális és kiválóan hidratálja a bőrt. Nagyszerű ránctalanító és csökkenti a napégés kockázatát.

A méz rendkívül finom csemege. De azon kívül, hogy szinte eteti magát, immunerősítő és sok hasznos anyagot tartalmaz, mint például a kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin. Éppen ezért gyakran használják a szépségápolásban. Táplálja a bőrt, erősíti a bőr védőrétegét és szabályozza a baktériumok elszaporodását. Sebgyógyító és nem engedi felhólyagosodni az égési sérüléseket. A manukaméz kiváló a pattanásos arcbőr kezelésére. Érdemes megjegyezni a mézzel kapcsolatban, hogy minél sötétebb a színe, annál több ásványi anyagot tartalmaz.

A japán naspolyát ma már az egész világon termesztik termése miatt, de van, ahol csak dísznövényként tartják.  Sárga gyümölcse antioxidánsként felélénkíti a kollagéntermelést és emellett A-, B-, és C- vitaminokat tartalmaz. Jelentős az omega-3- és omega-6 mennyisége, illetve szabályozza a bőr olajtermelését.

A negyedik csodaösszetevőt elsősorban fűszernövényként használják, éppen ezért olyan meglepő, hogy a kozmetikában is felhasználják. Az ázsiai bazsalikom – vagy más néven shiso – nagy mennyiségben tartalmaz C- vitamint, illetve béta-karotint, hasonlóan a sárgarépához. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonsága miatt igen értékes növény. Magas antioxidáns – és ásványi anyag- tartalmú és a bőrt olyan proteinekkel látja el, melyektől frissebb és üdébb lesz.

Magyarországon is elérhető több J-beauty termék, melyeknek meg kell fizetni az árát. Az itthon is kapható márkák közül a Shiseido külön termékcsaládot fejlesztett ki az előbb felsorolt összetevőkkel. Ezek a termékek Waso néven futnak, áruk 10-20000 Ft között mozog.

 

Lékó Eszter

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: