You are here

A japán Subaru űrteleszkóp és alkalmazásai

subaru teleszkóp 2 kép

Az ismert japán autómárka által is birtokolt Subaru elnevezés a ma M45-ként jelzett Subaru nyílt csillaghalmazra eredeztethető vissza. A magyarban Fiastyúknak, a görögben Plejádoknak nevezett halmaz a Bika csillagképben foglal helyet. Csillagászati viszonyok között közelinek számít, fényessége miatt a régi, eget megfigyelő kultúrák, a Biblia és a mítoszvilágok is jegyzik.

A Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium (NAOJ vagyis National Institutes of Natural Sciences) „Subaru Telescope” elnevezésű teleszkópja (ami a Japán Nemzeti Nagy Teleszkóp Alapítvány tulajdonában van), Hawaii szigetének legnagyobb pajzsvulkánján, Mauna Kea-n került felépítésre 1991-1999 között. Honlapjuk a subarutelescope.org.

A 4139 m magasságú hegy, szunnyadó állapotban van. Az újgenerációs, óriás teleszkóp magassága 22,2 méter, a maximális szélessége 27,2 m, súlya 555 tonna. High tech-je optikai és közeli-infravörös tartományban észlel, 20 cm vastag, 8,3 átmérőjű optikai-infravörös tükörrel. 0,2 szögmásodperces felbontást tud. A térség tiszta égboltos éjszakáinak magas aránya (240nap/év), a levegő páratartalma (40%), az éjszakai átlaghőmérséklet (0 fok körül) valamint a nem szokványos megoldást követő, szögletes “kupola” (ami a távcső körüli légáramlást optimalizálja) eredménye a jobb képminőség. A rendszer helyének bevált választását igazolja, hogy ma már 13 csillagvizsgáló van itt. A képet elkészítő, Subaru-teleszkópra rögzített Hyper Suprime-Camera (HSC azaz SUbaru PRIMEr focus CAMERA) leképező detektora (FOCAS) 870 megapixeles. Egyedülálló látómezeje (a távcsőre szerelt óriáskamerával a teljes Andromeda-köd elfér egyetlen felvételen) a Subaru teleszkópra szerelve 1,5 fokos. Az eszköz egy különálló berendezés, mely számos hi-tech alkotóelemből épül fel. A fókuszsíkbeli pontos leképezését egy 7 tagú lencserendszer végzi, melyben a frontlencse átmérő 82 cm. A lencserendszer mögött 6 db színszűrőt tartalmazó szűrőváltó található. A zárszerkezet mögött elhelyezkedő, vákuumtartályba szerelt, -100 Celsius fokra hűtött, 116 darab egymás mellé épített CCD detektor által lefedett fókuszfelület átmérője 60 cm. A rendszer optikai minősége lehetővé teszi, hogy a leképezett csillagkorongok félátmérője kisebb legyen 0,2 ívmásodpercnél. A fókuszírozást és finombeállítást egy hexapod mechanikai rendszer biztosítja. A HSC kamera határfényessége a g,r színekben 7 óra.

subaru teleszkóp 3 kép

Miket figyelnek meg a Subaru teleszkóppal? Néhány példa a széles választékból: égi objektumokat, törpéket (pl.: barna- vagy T-törpéket), üstökösöket, Földünkhöz hasonló bolygókat, exobolygókat (másnéven óriásbolygókat), bolygóképződés-folyamatokat. Ezen kívül csillag-születéseket, különleges (pl.: spirálkaros vagy szupermasszív) csillagokat, naprendszer-születéseket, protoplanetáris korongokat, szupernova robbanásokat és azok kisugárzását, fényvisszhangjait, színképeit, galaxisokat, galaxis-halmazokat vagy éppen fantom-galaxisokat, az első csillagnemzedék kémiai lenyomatait, anyagkilövelléseket (jet-eket), fedeznek fel illetve tanulmányoznak részletesen.

A híradásokban főleg Masayuki Kuzuhara (Tokyo Institute of Technology), Hasimoto Dzsun japán csillagász, Masayuki Tanaka (ESO) és kollégáiknak munkáiról lehet olvasni.

Az aktuális, nagy megbízatások sorába tartozik az új amerikai, csillagászati felfedezés igazolása is. E szerint újra 9 bolygóból áll Naprendszerünk modellje. A NASA, azon belül az Űrügynökség Bolygótudományi Részlege szerint csupán egy korai előrejelzésről van szó, amelyre korlátozott bizonyítékok vannak csupán. Erről a fontos megbízatásról tudósít bővebben következő cikkünk.

(Forrás: wikipedia, csillagaszat.hu, firmamentum.hu, gyartasrend.hu, index.hu/tudomany, popsci.com, subarutelescope.org/, fotók: 1. kép Wikipédia, 2. kép Subaru Telescope)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: