You are here

A Japán Kultúra Napjára

A japán kultúra napja

1852-ben, november 3-án született a japán császári hatalmat visszaállító Macuhito, a későbbi Meidzsi-császár. (A jelenleg uralkodó Akihito császár dédapja.) Az ő születésnapja, november 3. lett Japánban a Kultúra napja, amit 1947. óta minden évben megünnepelnek.

Mire emlékezhetünk a japán kultúra napján?

A Szigetország sajátságos kultúrájára, a világhírű filmekre és könyvekre, a zenére, a nagy türelemmel készült színes fanyomatokra és kézműves munkákra, a kimonóra, a különleges ételekre.

A Szigetország hányatott történelmére, a néha csak jelképesen uralkodó császárokra, a hatalmukat tőlük elhódító fővezérekre (sógunokra), a hatalomért egymással harcoló földbirtokosokra (daimjókra), s a gazdagok szolgálatába szegődő szamurájokra. De emlékezhetünk legújabb kori történelmünkre is, a két Világháború szenvedéseire, a kamikazekra, s a közelmúltban az országot sújtó földrengésekre, a cunami és az atomkrízis áldozataira.

Emlékezhetünk japán nagyjaira. A mindenkori császárokra, a tv-sorozatban is megörökített Tokugawa sógunra, a világhírű filmrendezőre, Kuroszava Akirára, a neves színészekre, Mifune Tosiróra, Jorozja Kinnoszkera, a kiváló íróra, Abe Kóbóra, s a japán Nobel díjasok egyre gyarapodó sorára.

Nem utolsósorban: emlékezhetünk országaink kapcsolataira. A Japánba elsőként eljutó magyarokra, Jelky Andrásra és gróf Benyovszky Móricra, a Magyarországra első japánként utazó Higasikuni Singóra, vagy a későbbi Nacume Jun’icsire. Az I. Világháborúban a japán hadseregben harcoló magyar századra, s a magyar rendszerváltás után a két ország felvirágzó együttműködésre.

Nézzünk meg egy japán filmet, hallgassunk meg a Pillangókisasszony áriáját, tekintsünk meg néhány fanyomatot… és olvassuk a 22 éves Inter Japán Magazint.
Szerkesztőség

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: