You are here

A Japán Kultúra Napján hárman vették át a Sólyom Rendet

A mai napon Kawano Kiichi, Nakano Hiroshi és Higuchi Koisuke vehette át az Inter Japán Magazin kitüntetését, a Sólyom Rendet.

Magazinunkat 1992-ben hozta létre tíz újságíró és szerkesztő Tokióban, a magyar „rendszerváltás” pártfogására.

2015-től a Hajabusa Sho, vagyis a Sólyom Rend arany, ezüst és bronz fokozatával ismerjük el a Magazinunk érdekében, vagy a magyar-japán kapcsolatokért fáradozó prominensek munkáját. A kitüntetést mindkét ország polgárai megkaphatják.

A Sólyom Rendet november 3-án, a Japán Kultúra Napján vehetik át az arra érdemesek.

A hayabusa pontos fordítása (vándorsólyom) nem adja vissza japán jelentést, mivel a hayai gyorsaságot jelent. A zuhanórepülésben 390 km/óra sebességet is elérő kistestű madár Japánban a gyorsaság és bátorság szimbóluma. A II. világháborúban róla nevezték el a gyalogság légiflottájának vadászrepülőit, ma pedig nevét viseli a Tokió és Kumamoto között közlekedő expresszvonat, a Hayabusa shinkansen.

A kitüntetést elsőként a következők kapták meg: Kawano Kiichi (Arany fokozat), Nakano Hiroshi (Ezüst fokozat), Higuchi Koisuke (Bronz fokozat).

A Sólyom Rend arany fokozatával kitüntetett Kawano Kiichi a II. világháborúban kamikaze repülőként szolgált. Japán az ő végzetes bevetése előtti napon kapitulált. A halálból menekült Kawano, a váratlan „újjászületés” adta energiájával vetette bele magát a munkába. Japán és nemzetközi porondon életre elkötelezte magát az igazság és annak kimondása mellett.
1988-ban saját költségén megalapította a Yokaren Shiryokan nevű kamikaze múzeumot, amelynek elsődleges célja a fiatalság felvilágosítása és oktatása. Felvilágosító munkájának híre Magyarországra is eljutott. Múzeumában külön emléksarok őrzi a magyar zászlót és a magyar relikviákat.
Kawano Kiichivel 2000-óta tart az együttműködésünk. Magazinunk gyakran merít erőt széleskörű tapasztalataiból és tanácsaiból.

A Sólyom Rend ezüst érmével kitüntetett Nakano Hiroshi újságíró a 2011-es természeti katasztrófa, a földrengés és szökőár után csatlakozott Szerkesztőségünkhöz. Jó tollú újságíróként elsősorban híreket ír, de részt vesz a szerkesztésben is, és kutatómunkával, hasznos ötletekkel segíti Magazinunk profiljának alakítását.

A Sólyom Rend bronz fokozatával kitüntetett Higuchi (H-guchi) Koisuke újságíró szintén 2011-ben, a japán természeti katasztrófát követően került szerkesztőségünkbe. Magazinunkat folyamatos és színvonalas híradásaival és szerkesztésével színesíti.

Kitüntetésünket elsősorban Magazinunk folyamatosan és színvonalasan publikáló munkatársai vehetik át, de megkaphatja minden, a két ország közötti kultúrcseréért lelkiismeretesen dolgozó aktivista is.

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: