You are here

A japán fürdő, az onszen titkai 📷 📺

Japánban számtalan meleg vizű forrásra épített hagyományos fürdő működik. A japán fürdő egy sajátságos kultúra, amely elsősorban nem a test, hanem a lélek megtisztítására szolgál. Aki próbálta, tapasztalta, milyen mámorító az ellazulás, a felszabadultság érzése.


1500 éve tart a japán onszenek kora

      Az onszen tradicionális japán fürdőt jelent. A „vulkáni övön” elhelyezkedő távol-keleti országban a földfelszín alatt igen nagy a vulkáni aktivitás. Itt is, ott is onszenek, vagyis hőforrások törnek a felszínre, ennek köszönhetően a japán fürdőkultúra több, mint ezer éves.

A legrégebbi onszent állítólag már 1500 éve használják.

 

A híres fanyomatok is megemlékeznek az onszenről
A híres fanyomatok is megemlékeznek az onszenről


Milyen a hagyományos fürdő?


      Nézzük csak, milyen egy autentikus japán fürdő? A hagyományos módon épült japán fürdőt csakis természetes anyagokból, elsősorban fából és kőből építik. Elképzelhetetlen a modern fürdőépítés anyagainak használata, úgymint a kerámiapadlózatot, és a fali csempeburkolatot.

A fürdőzők számára tágas tereket alakítanak ki és a feng shui szabályai szerint a formákat lekerekítik. Az onszenek több, egyenként más hőfokú meleg vizes medencéből áll. Ezeken a fürdőzők szertartásosan, meghatározott sorrendben haladnak végig.

A vízhőmérséklet általában 40 fok feletti, ami szokatlan lehet azoknak, akik először próbálkoznak a japán fürdővel. Ám a helyiek megszokták és imádják a forró vizes fürdőzést.

A felkelő nap országában rajonganak a természetért. Mint mindenhol, itt is próbálnak természetesnek tűnő környezetet teremteni. A meleg vízben élő tavirózsák virulnak, s a medencék mellett pompás zöld növényzet burjánzik.

 

A természetet utánzó fürdő sziklákkal
A természetet utánzó fürdő sziklákkal

 

Praktikus megoldások


      Az onszen bejáratánál kék színű függöny jelzi a férfiak, piros a nők fürdőrészét. A fürdés meztelenül történik. A XIX századig együtt fürödhetett a két nem, ezt később megszüntették, de az utóbbi időkben egyre több helyen visszatérnek a hagyományhoz.

A vendégnek – mint legtöbb japán hagyományos helyen – már a bejáratnál  le kell vennie a cipőjét, helyébe egy pár papucsot kap. A tradícionális öltözőben meg kell szabadulni a ruhájától, cserébe mindenki csak egy törölközőt kap, amivel mossa, vagy eltakarja magát.
A medencébe lépés előtt kötelező a tisztálkodás. Aki erről elfeledkezik, figyelmeztetik rá.

A medencék a pihenést és az elmélyülést szolgálják. Jól esik ez egy stresszes munkahelyi nap után. Az ismerősök – de néha ismeretlenek is –  felszabadultan beszélgetnek.

 

Modernebb japán fürdő vízköpővel
Modernebb japán fürdő vízköpővel


Csendesen illik viselkedni

Az ide tartozó etikett szerint elmélázva, vagy csendben beszélgetve illik elütni az időt. Az onszenben nem szokás olvasni, telefonálni, fényképezni pedig tilos!

A forró fürdőzésből ajánlatos lassan felállni, és óvatosan mozogni, nehogy megszédüljünk. Fürdés után előnyös néhány órát várni a zuhannyal, hogy a fürdővíz ásványi anyagai felszívódhassanak.

 

Hagyományos fa medence
Hagyományos fa medence

 

Egzotikus japán fürdők

 

 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: