You are here

A Csendes-óceánba csapolnák bele a radioaktív fukusimai vizet

Miután a nyolc év alatt felgyülemlett sugárszennyezett hűtővízzel nem tudnak az erőműben mit kezdeni, a japán környezetvédelmi miniszter úgy döntött, hogy az óceánba engedné le a „felesleget”.

 A 2011. március 11-én bekövetkezett 9-es erősségű földrengés hatásait a mai napi nyögik a japánok. Meglehet, hogy az olyan akkut problémákat, mint a talajvízbe szivárgó radioaktív folyadék sikerült orvosolniuk, de a mai napig vannak olyan problémák, melyek megoldásra várnak.

Ezeknek a nehézségeknek a lényegét a BME Nukleáris Technikai Tanszékének vezetője, Aszódi Attila magyarázta el. A fő gondot az jelenti, hogy a hűtővíz a mai napig közvetlenül érintkezik a sérült fűtőelemekkel, de ez nem kerül ki a környezetbe, hanem tartályokba gyűjtik. Ezután a tisztítási folyamat következik, csakhogy még ez sem elég ahhoz, hogy teljes mértékben sugármentesíteni tudják a folyadékot.

“Jelenleg 89 ezer köbméternyi olyan vizük van, amiből kivonták a stronciumot és a céziumot, és további kezelésre vár. Körülbelül egymillió köbméternyi olyan víz van a tartályokban, amelyekből a cézium és a stroncium kivonása után további jelentős szennyezőket is kivontak.” – mondta Aszódi Attila

Ez azonban még mindig nem elég. Az eljárás továbbra sem kellően hatékony ahhoz, hogy minden elemet kivonjanak. Ilyen elemnek számít a trícium is, mely a hidrogén egyik izotópja. És ha már vegyületek, akkor idézzük fel középiskolás emlékeinket és a kémia órán tanultakat. Mi is alkotja a vizet? Hidrogén és oxigén, azaz H2O. Tehát ez azt jelenti, hogy a trícium – mivel hidrogén származék -a víz kivonhatatlan részévé válik.

Ezekben a tartályokban tárolják a radioaktív hűtővizet.

A fukusimai erőmű még 300 ezer köbméternyi tárolókapacitással rendelkezik, ami hozzávetőlegesen a következő három év tárolási problémáját oldja meg. A japánoknak ennyi idő áll a rendelkezésükre, hogy kitaláljanak valamit a probléma kezelésére. Harada Josiaki környezetvédelmi miniszternek mindenesetre van egy B-(A) terve, miszerint 2022 után a szennyezett vizet hígítva öntenék a Csendes-óceánba.

Ez az ötlet azonban több szakmabelinek és környezetvédőnek sem tetszik. Ők azzal érvelnek, hogy még hígítva sem szokás az óceánokba engedni a radioaktív vizet, mert az még így is túl veszélyes.

Ebből kifolyólag Dél-Korea a múlt hónapban be is kérette a szöuli japán nagykövetség illetékesét, hogy számot adjon a Fukusimában zajló munkálatokról, jövőbeli tervekről.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: