You are here

A 105 éves japán orvos elárulja a hosszú élet titkát

A hosszú élet titkát kutatta, rátalált és maga is használta. Sokat tanult, kutatott és tapasztalt a japán orvos, aki 105 évet ét. Titkát nem vitte a sírba, közreadta.

A 2017 nyarán, 105 éves korában elhunyt orvos, Dr. Hinohara Shigeaki egész életében a hosszú élet titkait tanulmányozta. A veterán gyógyító abban a szerencsés helyzetben volt, hogy tanulmányait saját tapasztalataival is gazdagíthatta. Szerinte a hosszú élet titka 12 pontban foglalható össze:

Dr. Hinohara Shigeaki
Dr. Hinohara Shigeaki

 

 1. Táplálkozzunk okosan. Mint mondta, minden hosszú életet elérő emberben – függetlenül az állampolgárságtól, fajtól és nemtől – van egy közös tulajdonság: egyikük sem túlsúlyos. Ő maga reggelire iszik egy pohár kávét, egy pohár tejet, majd egy pohár narancslevet, melybe egy evőkanál olivaolajat kever el. Ebédre is iszik egy pohár tejet néhány szem keksszel, de ha nagyon elfoglalt, akkor nem ebédel, vacsorára pedig zöldséget eszik kevéske hallal és rizzsel. Húst mindössze hetente kétszer 10 dekagrammot fogyaszt.
 2. Sokat lépcsőzzünk. Ő például mindig kettesével veszi a lépcsőfokokat.
 3. Fedezzük fel újra fiatalos energiáinkat. Mint mondja, az energiánk nem abból van, hogy sokat eszünk vagy sokat alszunk, hanem hogy jól érezzük magunkat. Emlékezzünk vissza a gyerekkorunkra! A gyerekek rengeteget mozognak, néha el is felejtenek enni vagy aludni. Szerinte ez felnőttként is folytatható.
 4. Legyenek terveink! Mindig tervezzünk előre, és legyen sok programunk.
 5. Ne menjünk nyugdíjba, vagy ha muszáj, akkor minél később.
 6. Legyünk hasznos tagjai a társadalomnak. Fiatalon az ember a családjáért dolgozik, és hogy elérje a céljait. De idősebb korban is törekedni kell arra, hogy a társadalom hasznos tagjai legyünk. Ő maga például 65 éves kora óta önkéntes munkákat vállal.
 7. Terjesszük a tudásunkat. Ő például évi 150 előadást tart.
 8. Élvezzük a különböző művészeteket. Mint mondta, nemcsak az orvostudomány számít.
 9. Hallgassunk az ösztönünkre. Amikor az orvos elküld egy tesztre, vagy műtétet akar rajtunk végezni, tegyük fel a kérdést, hogy vajon a feleségének/férjének vagy gyerekének is ezt javasolná-e. Szerinte a zene- és állatterápia többet használ, mint amit az orvosok hisznek róla.
 10. Ne halmozzuk fel az anyagi javakat. Soha nem tudhatjuk, mikor halunk meg, és a túlvilágra úgysem vihetjük magunkkal.
 11. Legyen inspirációnk! Találjunk egy példaképet, és próbáljunk meg még többet elérni, mint ők.
 12. Ne becsüljük alá a nevetés erejét! A fájdalmat csak jókedvvel lehet elfelejteni. Ha egy gyereknek fáj valamije, és elkezdünk vele játszani, rögtön elfelejti a fájdalmat.

Az idős orvos bölcs tanácsait érdemes megfogadni. Életünk csak egy van!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: