You are here

90 ezer japánt csábítottak Észak-Koreába – most perelik a csalókat

 

Az Észak-Koreába települt japánok közül öten kártérítési pert indítottak, mert hazugságokkal csalogatták be őket az országba, ahol pokollá vált az életük.  

A jobb élet reményében nem egyszer csábítottak tömegesen külföldre japánokat. Kietlen vidékekre, amelyeket a japán szorgalom és kitartás termőföldekké, ültetvényekké változtatott. A siker nemi mindig érte meg a hatalmas áldozatot. Mégis, egy-egy felhívásra japánok ezrei kerekedtek fel családostul, hogy új életet kezdjenek Brazíliában, vagy a Kínától elhódított Mandzsúriában (amely ekkor a Japán Császári Birodalom része volt).

Ám ahhoz tényleg nagyon hiszékenynek kellett lenni, hogy japán lakosok a posztkommunista Észak-Koreában keressék az édenkertet.

Az ötvenes években Észak-Korea beindította a „Paradise of Earth” nevű kampányát, amelyben arcpirító túlzással Földi Paradicsomnak titulálták a haláltáborairól hírhedt diktatúrát. Ezzel a reklámmal 90 ezer japánt sikerült az országba csalogatni 1959 és 1984 között.

Máig nem tisztázott, hogy a diktatúrából menekültek rémtörténetei ellenére a betelepülni szándékozók miben hittek, miben reménykedtek.

„Házon belül” hamar rádöbbentek, hogy csúnyán rászedték őket, és a földi pokolba kerültek. Most közülük öten a hamis reklám miatt kártérítési pert indítottak Kim Dzsong Un kormánya ellen.

Egyikük, Saitó Hiroko a Washington Postnak így nyilatkozott:

„Azt mondták, hogy ez a földi paradicsom, de ez nyilvánvalóan nem igaz.”

„Vigyenek innen haza! – kérték a riportban az áldozatok.

Doi Kanae, egy helyi érdekvédelmi szervezet képviselője a japán kormányhoz fordult:

„A japán kormánynak szembe kell néznie a történelmi mulasztással, fel kell ismernie, hogy az áldozatok még mindig szenvednek, és támogatnia kell őket.”

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: