You are here

7400-szoros sugárzás egy fukusimai halban

Egy, a sugárzó fukusimai atomerőmű közelében kifogott halban rekord mennyiségű, 740 ezer becqueres koncentrációjú radioaktiv céziumot mértek. Ez a megengedett egészségügyi határérték 7400-szorosa.

A nukleáris atomkatasztrófa sújtotta Fukusimában két évvel az eset után is nagy a sugárzás. A katasztrófa alatt a tengerbe elfolyt nagy mennyiségű sugárszennyezett hűtővíz megfertőzte a tenger vizét. Az erőmű környékén hálókkal biztosítják, hogy a sugárfertőzött halak ne úszhassanak ki a nyílt tengerre. A lebontásra ítélt 1-es reaktor kikötőjében a hűtővíz beömlője közelében fogott halban rekord mennyiségű, kilogramonként 740 ezer becqueres radioaktiv céziumot  mértek. Ez éppen 7400-szorosa a megengedett egészségügyi határértéknek.

A Fukusima környéki halászok az atomkatasztrófa óta nem halásznak a környező vizekben.

Az erőművet üzemeltető TEPCO-t immár 126 amerikai katona perli, mintegy kétmilliárd dolláros kártérítésért. A katasztrófa utáni eltakarításban közreműködő katonák szerint az üzemeltető félrevezette őket a sugárzásveszéllyel kapcsolatban. A pert tavaly decemberben kilenc katona indította el egy kaliforniai bíróságon, s azóta a csatlakozók száma egyre nő.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: