You are here

603 km/óra sebességével világcsúcsot javított a Maglev vonat

A Japán Vasúttársaság bejelentette, hogy a Maglev-vonat a jamanasi megyei próbaútján 603 km/óra csúcssebességet ért el, ami újabb rekord a vasúti sebességek történetében.

Jamanasi megyében próbaúton mérték a Maglev-vonat gyorsaságát. A meghívott vendégeket elképesztette a sebesség, amellyel a vonat átsuhant a 42.8 km-es tesztpályán. A Maglev megdöntötte saját, 590 km/óra rekordját.

A kis sportrepülők sebessége általában 220km/óra, a szubszónikus gépeké 500-1000 km/óra, az utasszállító nagy gépeké pedig 900 km/óra. Sebesség szempontjából Maglevet a kis gépeket túlszárnyalva a nagyobb repülőgépekkel vetekszik.

A szupergyors vonat vezető nélkül jár. Kezdetben felgyorsul 160 km/óra sebességre, s amikor azt eléri, beindul a maglev rendszer, ami a sebességet fokozatosan tovább gyorsítja 500 km/órára. A 7 kocsiból álló szerelvény 10 cm-rel lebeg a sín felett, hajtását elektronikusan töltött mágnesek végzik. Sebességét csak a légellenállás korlátozza.

A Japán Vasúttársaság 2027-re szeretné elindítani a Tokió és Nagoja közötti menetrendszerű járatot. A vonat 40 perc alatt tenné meg a 286 km-es távolságot.

A szupervasút gyors terjedésének egyetlen akadálya a tetemes létesítési költség. A Tokió-Nagoja közötti járat létrehozása kb. 10 billió yenbe, vagyis 22 billió Forintba kerül.

A japán kormány terve, hogy külföldi telepítésre is áruba bocsájtja a Shinkansen-gyorsvasút és az új Maglev-vonat rendszerét. A terv „utazó ügynöke” maga Abe Shinzó miniszterelnök, aki részben ilyen infrastrukturális exportból kívánja felvirágoztatni országa gazdaságát.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: