You are here

51 halott holdbéli tájon

Immár 51-re emelkedett az Ontake-vulkánkitörés halálos áldozatainak száma. Az is tisztázódott, mi okozta a halálukat.

A közelgő tájfun miatt szünetel a közelmúltban kitört Ontake-vulkánnál a mentés. A túlélők után kutató katonák és hegymászók további 12 eltűnt személyt keresnek. Kutatásuk eredményeképpen eddig 51 holttestre bukkantak. A boncoláskor tisztázódott a rejtély, hogy mi okozhatta a kirándulók halálát.
Megdőlt az a feltételezés, hogy az elhunytak szívleállását a hatalmas robbanás okozta sokk válthatta ki, vagy a feltörő mérgező gázoktól egyszerűen „elaludtak”. A haláluk ennél hosszadalmasabb és fájdalmasabb lehetett. Szinte mindnyájuk halálát a vulkánkitöréskor 300 km/óra sebességgel kirepülő izzó kövek okozták. Ezek a kirándulók fejébe illetve hátába csapódva olyan súlyos roncsolásokat és csonttöréseket okoztak, mintha versenyautóval ütköztek volna. A boncolás ezen felül egyeseknél azt is kimutatta, hogy a belélegezett forró levegő szétégette a légzőszerveket.
A Nagano megyében álló, 3067 méter magas Ontake-vulkán 3 kilométeres körzetben mindent hamuval borított. A hegyen épült turistaházak ma holdbéli táj képzetét keltik.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

A mentőosztagok harminc holttestet találtak a csúcs közelében.

Rendőrségi információk szerint ma az Ontake-vulkán csúcsának közelében 30 hegymászó holttestére bukkantak a mentőosztagok. A vulkánkitörés áldozataival hirtelen szívleállás végzett.
A tegnap délelőtt 11 óra után váratlanul kitört 3067 méter magas Ontake-tűzhányó kráteréből tíz kilométer magasra lövellt hamut és köveket. A hétvégén sok kiránduló tartózkodott a hegyen. Közülük 230 főnek még tegnap sikerült lejutnia, de információink szerint 45-49 személy fent ragadt és a hegyen töltötte az éjszakát. Kimentésük folyamatban van.

A vulkán még tegnap este is hamut, füstöt és köveket lövellt. Ma délután sűrű fehér gőz száll fel a kráterből. A környéket 20 cm vastag vulkáni hamu fedi. Még a 100 km távolságban lévő Kófu városban is észlelhető hamulerakódás.
Az alvó vulkánnak utoljára 1991-ben volt kisebb kitörése, jelentősebb pedig 1979-ben, amikor 2000 tonna hamut lövellt ki.

Nakano
Inter Japán Magazin

A mai napon 11 óra után kitört az Ontake-vulkán! Halálos áldozatról, sebesültekről és hegyen rekedt 250 kirándulóról kaptunk jelentést.

A mai napon Közép-Japánban hamut és kisebb köveket lövellve a levegőbe kitört az Ontake-tűzhányó. A Tokiótól kb. 200 km-re fekvő, 3067 méter magas Ontake hegy ősszel a turisták kedvelt kirándulóhelye. A kitörés következtében egy nő meghalt, hetvenen megsérültek, közülük harmincat súlyos állapotban szállítottak kórházba. Tíz sebesült állapota válságos. A további hírek hét eltűnt személyről szólnak, és becslések szerint mintegy 250 fő rekedt a hegyen. Ők különböző turista-kunyhókban húzták meg magukat. Mentésük a sűrű vulkáni hamu és a hulló kövek miatt körülményes. Lávaömlés nem tapasztalható.
Az amerikai útjáról visszatérő kormányfő, Abe Shinzó utasítást adott a helyen rekedtek azonnali kimentésére. A folyamatosan szálló hamu Nagano és Gifu megye közeli településeit veszélyezteti. A vulkánkitörés miatt menetrendszerű repülőjáratot nem kellett törölni, de egyes repülőgépek útvonalát módosítani kellett.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: