You are here

50 millió forint annak, aki nem tiszteli a japán himnuszt!

Fejenként 50 millió forintnyi kártérítést ítélt a bíróság annak a 22 tanárnak, akik a japán himnusz alatt nem álltak fel és nem énekeltek.

Egy tokiói bíróság összesen 500 millió jen (kb. 1 milliárd 230 ezer forint) kártérítést ítélt oda annak a 22 tanárnak, akiket a helyi önkormányzat a himnusz miatt jogtalan büntetéssel sújtott. A nyugdíjas korú tanárok az évzáró ünnepségen a nemzeti himnusz alatt nem voltak hajlandók felállni és énekelni. Az iskola e miatt – bár megtehette volna – nem hosszabbította meg a szerződésüket. Egyesek szerint a japán himnusz, a Kimigayo szövege a militarizmust ünnepli, és arra buzdítja az embereket, hogy áldozzák fel magukat a császárért.

Az ügy bíróságra került, ahol a bíró annak alapján hozta meg a döntést, hogy senki nem ítélhető el a meggyőződése miatt. A tanárok fejenként mintegy 50 millió forintnak megfelelő kártérítést kaptak az őket ért „jogtalanságok” miatt.
Mi történhetett Japánban és a japán igazságszolgáltatásban az utóbbi 3 évben? A legfelsőbb bíróság 2012-ben kiadott állásfoglalása szerint büntethető az a tanár, aki rendezvényen a japán himnusznak nem adja meg a kellő tiszteletet azzal, hogy feláll, és együtt énekel. Egyben felhívta az intézmények figyelmét, hogy a megrovást kellő körültekintéssel kell végrehajtani.

Az egyik érintett, a 68 éves Nagai Eisun nyilatkozata szerint „a tanárok végre fellélegezhetnek”. Szerinte az oktatóktól elvárják, hogy ne gondolkodjanak, csak kövessék az utasításokat, de eddig a büntetések miatt féltek megmondani véleményüket a feletteseiknek.

Abe Sinzó japán kormányfő a múlt hónapban kinyilatkozta, hogy az iskolai ünnepségeken a japán himnusz éneklését és a nemzeti lobogó felhúzását nemcsak az általános és középiskolákban, hanem az állami egyetemeken is be kellene vezetni.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: