You are here

5 szédületesen felkavaró japán legenda

okikubaba

Integető cicus, nevető Buddha és helyes kis porcelánbabák. Nem csak ilyen cukiságokról keringenek legendák a misztikus Felkelő Nap Országában. Japán frigyláda, átkozott baba és egy nagyon bizarr emberfejű kutya, emberáldozatokból készült épületek. Ezekről biztos nem hallottál, pedig nem kevéssé érdektelenek. Íme, 5 japán legenda, amely egy japánt és olvasót sem hagyhat nyugton!

Az Okiku baba

Már látszatra sem egy bizalomgerjesztő baba, főleg azokkal az óriási fekete bogár szemeivel. A 41 centis babát az első tulajdonosáról nevezték el. Kimonót visel és ami a leghátborzongatóbb benne, hogy a haja állandóan növekszik! Napjainkban egy Mannenji szentélyben található Iwamizawában. A legenda úgy tartja, hogy egy tizenéves fiú vette a babát kétéves kishúgának, Okikunak. A lány oda volt a játékért, mindennap játszott vele és beszélt hozzá. Ámde ez a barátság hamar véget ért, ugyanis a kislány meghalt. A Suzuki család kezdetben megőrizte a babát, majd feltűnt nekik, hogy nő a haja. Pikk-pakk levonták a következtetést, hogy a lányuk szelleme van a babában. Aztán valamiért mégis, 1938-ban úgy döntöttek, hogy jobb helye lesz a babának egy templomban…

1

Az Inokashira Park átka

Csónakázni a kedveseddel rendkívül romantikus és meghitt dolog. De nem a híres Inokashira Parkban, Tokióba. Ugyanis, akik itt tesznek egy rózsaszínködös kört a vízen, azok a kiszállás után nyomban ki is szeretnek egymásból. Úgyhogy leánykérésre senkit, szakítani annál inkább vigyék érdemes odavinni a partnert. A legenda úgy szól, hogy Benzaiten, a vizek istennője szörnyen féltékeny volt már korábban is a párokra, ezért átkozta meg a vizet. Úgyhogy eszetekbe se jusson a nászút alatt útba ejteni!

3

Jinmenken

Ugyan, ki ne szeretne a kutyájával beszélgetni? Egy jinmenkennel ezt meg is lehet tenni, ami egy olyan kutya, amelynek emberi arca van és állítólag autópályákon rohangál szélsebesen Szerencsére ártalmatlan és barátságos lények. De mik is lehetnek valójában? Egyesek szerint genetikai kísérletek eredményei, amelyeket laborban fejlesztettek ki. Mások szerint megrekedt szellemek, akik az autóutakon kísértenek. Egyes elméletek arra hajaznak, hogy inkább makákók, kutyaszerű szőrzettel és emberszerű arccal. Ezek után nem csoda, ha valaki belefut egybe, rögvest szakéval öblítenie a látványt, mert azt se tudja mit lát, kutyát, makákót vagy mifenét.

4

Az elveszett frigyláda

Egy japán legenda arról mesél, hogy a frigyláda a Tsurugi hegy tetején, Shikoku szigetén található.
Ezt a ládát is maga Mózes építette, ami persze hatalmas erőkkel bír. Igen, remek kérdés, hogy jön össze Japán meg Mózes a frigyládával? Mivel a Japán kultúrkörökben elenyésző a kereszténység, a zsidóság meg pláne. Ráadásul a hegy a sintoizmussal és a buddhizmussal áll összefüggésben.

Aztán kitudja miért, egy tudós, Masanori Takane 1930-ban azt vette a fejébe, hogy a frigyládának a Tsurugi hegy tetején kell lennie. Természetesen már hosszú évek óta kutatta a témát. De már aligha lehet ott bármit is kutakodni, ugyanis érdekes módon 1964-ben természetvédelmi okokra hivatkozta, betiltották a hegy látogatását és az ásatásokat is. Csak nem tényleg ott van a frigyláda?

5

Emberi oszlopok

Jártál már olyan templomban, amit emberi maradványokra alapozták? Japánban az a legenda járja, hogy a feudális birodalomban időnként fontos emberek vállalkoztak arra, hogy hitobashirák legyenek. Ez azt jelenti, hogy öngyilkosságot követnek el, majd testüket az épületbe falazzák, így ezzel ők lesznek annak védelmezői, óvó szellemei. Majdhogynem praktikus ötlet, ha kifogyott a mész, nem ér rá egy másik helyi szellem?

Az egyik ilyen leghíresebb épület a Matsue Kastély, Shimane prefektúrában.. A kastély a 17. században épült, de elég nehézkesen, mert a falak gyakran összeomlottak. De az előbb említett emberáldozat után, szinte rögtön felépült a kastély.

6

 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: