You are here

5 misztikus és varázslatos állat a japán folklórból

kicune0

Unikornisok, tündérek, hableányok, angyalok. Lerágott csontok. Na, de ki halott már kicunékről és tanukikról? A mesés Japánban mindennapos lényeknek számítanak, akik természetfeletti erővel rendelkeznek, és ráadásul rendkívül bölcsek és eszesek. Ismerkedj meg velük, mert sosem tudhatod, mikor téved át hozzád egy, vagy mikor válik a macskádból egy nagyhatalmú varázsló!

A jókaik világa

A japán folklór a mágikus lényeket jókaiknak (yokai) hívja. Ami jelentheti továbbá a szellemeket, démonokat, szörnyeket. Ez egy gyűjtőfogalom a természetfölötti teremtményekre, akik természetesen egytől egyig természetfeletti hatalommal is rendelkeznek. Egyik típusuk a félig állat félig ember lények, a másik pedig a szimplán állati.

A jókaik – ahogy a világban sok más lény is – lehetnek jók és gonoszak egyaránt. Egyes jókaik szeretnek emberek közelében lenni, élni és elvegyülni közöttük, mások nem és messzire elkerülik őket. Míg a jó fajták segítő, támogató szándékkal vannak felénk, a gonoszak bosszút állni érkeznek, és mások életét tönkre tenni. Ugyanakkor olyan jókaik is akadnak, függetlenül attól milyen a szándéka, amelyeket a szexuális érintkezés vágya hajt egy emberi lénnyel azért, hogy fél-jókaikat alkosson.

Lehet szép állati alakjuk, de gyönyörűséges vagy visszataszító, mulatságos emberi külsőt is ölthetnek.

Az ártó jókaikat, a hétköznapi ember nem tudja elpusztítani sem tartósan elűzni, erre csak egy  sintoista ördögűző vagy a buddhista szerzetes képes.

kicune

Kicune 

Maga a japán szó annyit tesz „róka”. Az ősi időktől kezdve minden rókának spirituális erőt tulajdonítottak, és úgy vélték, hogy egy róka száz éves korától válik képessé az alakváltásra, és ekkor tesz szert mágikus képességekre.

A legjellegzetesebb tulajdonságuk, hogy képesek emberré változni. Magának a rókának minél több farka van, annál öregebb, bölcsebb, és hatalmasabb. A legidősebb és legkiválóbb rókák a kilencfarkúak, és ők a társaik közt is a legmegbecsültebbek. Néhány népmese arról mesél, hogy egy kicune csak akkor tud további farkakat növeszteni, ha betöltötte az 1000. életévét. Aztán amikor kinő a kilencedik farka, fehérré vagy aranyszínűvé válik a bundája.

A legendák intelligens és bölcs lényekként ábrázolják őket. Továbbá hűséges őrző, barátnak, de akár szerető vagy éppen feleség is lehet belőlük! Némelyik arra is képes, hogy mondjuk nőket szálljon meg és bujálkodásra használja a kölcsön vett testet.

Persze megint más elbeszélések ravasz és komisz lényeknek állítja be, aki alakváltó képességével rászedi az embereket.

 A középkori Japánban erősen élt az a hit, hogy ha egy nő egyedül sétál az éjszakában, az valójában egy kicune.

mudzsina

 Mudzsina 

Japánul annyit tesz ’borz’. A mudzsina az alakváltás és a bűbáj nagymestere. Sok esetben az embereket megtréfáló, kicsi, rakoncátlan, pajkos lény. Létezik is egy olyan történet, miszerint egy mudzsina, buddhista szerzetessé változott, és hat évig élt a szerzetesek között egy öreg kolostorban, míg egyszer véletlenül meglátták a farkát. A mudzsinák is képesek  sokfarkú állattá változni a kicunéhez hasonlóan így fejlődve tovább, gyarapítva erejüket.

Néhány másik legenda arc nélküli szellemnek írja le.  Talán rémisztő, de egyáltalán nem rosszindulatú vagy erőszakos. Tény és való nagy tréfagyárosok, de megnyugtatásul szolgáljon mindenkinek, hogy leginkább a rossz, gonosz embereket piszkálják és zaklatják.

3

Tanuki

A tanuki a japán nyestkutya, de sokan gyakran borznak vagy mosómedvének nézik, mivel e három elég hasonlatos állat. A Tanuki leginkább szerencsét, gazdagságot, jólétet, földi javakat hoz, mindemellett, hogy nagyon vidám és pajkos. Japánban november 8-a tanukik ünnepe, mert nyolc különleges jellemvonással és tárggyal rendelkeznek, ami szerencsét hoz. Ezek a következők: bambuszkalap, ami megvéd a bajjal szemben. Nagy szemek, amikkel be lehet látni a környezetet és segít meghozni a jó döntéseket. A szakés palack az erényt jelképezi. Nagy farok állhatatosságot és erőt ad, segít a sikerekben. A hatalmas herék, szerencsét jelentenek a pénzügyi életben. Az értékpapír a bizalom szimbóluma. A nagy has merészséget és határozottságot szimbolizál. Végül a barátságos mosoly.

Bizonyos korokból maradtak ránk olyan írások, amik szerint akadnak olyan tanukik, akik a fentebb leírtaknál sokkalta gonoszabbak és ravaszabbak. De a legtöbb róla szóló történet egy ártalmatlan lényként mutatja be, aki a társadalom tevékeny és hasznos része. Több kolostornak vannak legendái arról, hogy egy régi szerzetesük valójában alakváltó tanuki volt. Aki egyébként mielőtt átváltozik, falevelet tesz a fejére.

4

Bakeneko és Nekomata

A bakeneko jelentése ’alakváltó szellem-macska’. Vagyis egy olyan macska, amely természetfeletti erőkkel rendelkezik. Egy sima macskuszból is lehet bakeneko, ha kora meghaladja a 13 évet, súlya pedig négy kiló. Ebben az esetben a farka hirtelen megnő és azzal együtt hatalomra tesz szert.

A mondaszerinti bakneko bármilyen kisebb, nagyobb dolgot képes felfalni, de egyik kedvence valamilyen ember által ismeretlen kígyófaj mérge. Más leírás szerint rosszindulatú jószág, aki felfalja az embereket, és átveszi azok szerepét.

Egy idő után a bakeneko farka kettéválik, ekkor megnő a hatalma és ettől kezdve nekomatanak ( ’macska-szörny’) hívják. A nekomata pedig képes irányítani a holtakat és ezt gyakran saját szórakoztatására teszi. Meglehetősen sértődékeny, bosszúálló jókaik, ezért a helyiek mindig figyelnek arra, hogy lehetőség szerint boldogak és elégedettek legyenek. Számos legenda szól arról is, hogy felvették egy nő alakját és így mentek férjhez, hogy jó felesége lehesse a férfinak. Vagy kislány formájában jelent meg egy gyermektelen családnak, hogy boldoggá tegye őket.

A bakeneko egy másik formája a maneki neko. Ők garantáltan a jószívű macskák közé tartoznak és varázslatos hatalommal rendelkeznek, de még emberhez hasonló intelligenciával is! Ma őket testesíti meg az ismert szerencsét, boldogságot, jólétet és harmóniát hozó integető kerámiamacskák. Eredetük két felé nyúlik. Az egyik verzió szerint egy szegény kolostor előtt állt egy gazdag ember, és egy ilyen macska az integetésével elcsalta az illetőt, mielőtt a villám belecsapott volna a fába, ami alatt állt.

A másik szerint egy szegény asszony álmában megjelent elhunyt macskája, és azt mondta gazdájának, hogy kezdjen el kerámiamacskákat gyártani és árulni.

5

Inugami

Az inugami nem más, mint ’kutya isten’. A japánok a kutyának is természetfeletti hatalmat tulajdonítottak. Az inugamik rendkívül hűséges állatok és arra használják az erejüket, hogy hogy emberi alakot kölcsönözve maguknak, elűzzék a környékről a gonosz szellemeket, így védelmezve a gazdájukat.

Ámde bizonyos leírások szerint, hogy az ingumai jó vagy rossz-e az főleg attól függ, hogy egykor miként tartotta a gazdája. Ezért léteznek olyan verziók is, miszerint a halálból visszatért kutyák szellemei gyakran bosszúszomjasak, elképesztően rosszak, de még komoly átkokat is képesek az egykori gazdijuk nyakába sózni, amitől csak egy ördögűző vagy szerzetes tudja őket megszabadítani.

Azt se árt tudni, hogy némely inugami is képes akár emberrel hálni…

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: