You are here

40. születésnapját ünnepeli a walkman

Immár 40 éve annak, hogy a Sony piacra dobta a walkmant, mely alapjaiban határozta meg a zeneipart és a zenefogyasztókat egyaránt. Tekintsünk vissza a múltjába ennek a különleges zenedoboznak.

1979-et írunk. A tokiói Ginza városrészben a Sony olyan terméket alkotott meg, melyről sokan csak álmodoztak, vagy egyszerűen el sem tudták képzelni. Ez pedig a walkman, a világ első hordozható kazetta lejátszója volt. A technikai vívmány messze túlmutatott a kor csúcstechnológiáján. Ez nem pusztán egy új elektronikai eszköz volt. Ez a WALKMAN volt, amely lehetővé tette az akkori emberek számára, hogy kedvenc zenéinket bárhol és bármikor meghallgassuk. Valósággal új terek nyíltak meg a zenefogyasztás terén a hordozható lejátszónak köszönhetően.

A 80-as években busás árat kellett érte fizetni, ebből adódóan nem csoda, hogyha irigykedve nézték azokat az embereket, akik a fülükbe dugott walkmannel hallgatták a zenét az utcán.

A mai népszerű japán rockzenész, Ichiro Yamaguchi így emlékszik vissza: „Büszke voltam, hogy saját walkmanem lehetett. A korombeliek közt ez igazi státuszszimbólumot jelentett.”

Az idő elteltével más vállalatok is megalkották a saját zenedobozukat, de a walkman kifejezés a mai napig a Sonyt illeti meg. A konkurencia azt is jelentette, hogy az ár – és ebből adódóan a státuszszimbólum – is lejjebb apadt, de a tokiói vállalat még így is képes volt 335 millió darabot eladni.

Természetesen az első walkmanek mást jelentettek, mint mondjuk a 90-es évekbeli rokonaik. Az első verziókban csak előre fele lehetett tekerni a szalagot, nem lehetett a dalokat újra játszani és a hangfelvétel funkció is csak a későbbi modellekbe került be. Modellekből pedig nem volt hiány. A Sony összesen 239 típust fejlesztett, így volt lehetőség mindig finomítani.

A fejlesztések és a beléjük ölt pénz végül nem voltak elegendőek, a későbbi modellekkel, eszközökkel szemben, így a walkmant gyártását a 2000-es években megszüntették.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: