You are here

21 éve volt a kóbei földrengés

21 éve, 1995. január 17-én hatalmas földrengés rázta meg a Nyugat-Japánban található Kobe városát. A földrengésben 6400-an vesztették életüket. További 40 000 személy megsérült és 300.000 ember vesztette el otthonát.

A 7,2 –es magnitúdójú földrengés kora reggel, helyi idő szerint 5:46-kor csapott le. A földrengés Japán legnagyobb károkat okozó földrengése volt, becslések szerint értéke elérte a 9927 milliárd yent.

A japán szigetvilág négy tektonikai lemez találkozási zónájában alakult ki, Kóbe a nagyobb sűrűségű Fülöp-szigeteki óceáni lemez és az eurázsiai kontinentális lemez szubdukciós zónájában fekszik. Itt az óceáni lemez évente körülbelül 10 centimétert haladva bukik a kontinens pereme alá, heves földrengéseket és vulkanikus tevékenységet okozva. Az 1995. évi földrengés hatalmas pusztításának oka, hogy a hipocentrum kis mélységben, a felszín alatt mindössze 16 km-re volt, és a szeizmikus lökéshullámok az epicentrumtól a Nodzsima-törésvonal mentén az Avadzsi-sziget belseje felé, míg a Szuma- és a Szuvajama-törésvonal mentén Kóbe és Oszaka sűrűn lakott területei irányába terjedtek tovább.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: