You are here

2025-re Japán is embert küldene a Holdra

Valóságos presztízskérdést jelent a Holdra szállás és Japán e tekintetben sem szeretne a sor végén kullogni. Terveik szerint ők lesznek a második nemzet, akik embert küldenek a Holdra.

A nagyhatalmak meglátása szerint a jövőben stratégiai és gazdasági szempontból is jelentős szerepe lesz a Holdnak és annak meghódításának. Miután Kína az elmúlt években komoly aktivitást mutatott az űrkutatásokban, így az olyan országok, mint az Egyesült Államok vagy éppen Japán, személyes kihívásnak vette a témát.

Ennek következtében a keleti szigetország és az USA szövetségesként dolgoznak együtt a következő űrprojekten, ami most már túl mutatna egy puszta “Hold sétán”.

A 2019. májusában bejelentésre került Artemis program fő célja, hogy 2024-re Amerika ismét elérhesse a Holdat és ott megépítsék a Gateway névre keresztelt támaszpontot. Az objektum valódi bázisként üzemelne. Laboratóriumokat, lakófülkéket és dokkolókat foglalna magában, valamint innen indulnának útra a jövő nagy felfedezői, hogy kutatásokat végezzenek a Holdon és a Marson.

Donald Trump 2024-ben küldené ki az első csapatot, melyben férfi és női asztronauták is helyet kapnának. Az ezt követő – tervek szerint évente induló – csapatokhoz csatlakozhatnának a japánok, akiknek a céljuk elérése elsősorban attól függ, hogy mennyi pénzt hajlandóak áldozni a projektre.

Japán miniszterelnöke, Abe Sinzó támogatja az űrkutatást és az Egyesült Államokkal való közös együttműködést is. Becslések szerint Japán űrkutatásra szánt költségvetése évi 35-40 milliárd jen, ami körülbelül 95-110 milliárd forintnak felel meg.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin               

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: