You are here

2020-ra az idős emberek 80%-ának mindennapjait segítik majd robotok

Az elöregedő japán társadalomban egyre nagyobb gondot okoz az idősek ellátása. Fogy a gondozásukhoz, segítésükhöz szükséges szakképzett munkaerő. A kormány célrobotokkal kívánja pótolni a munkaerőhiányt.

      Előjelzések szerint 2025-re 370 ezerrel kevesebb ápoló és kiszolgáló személy lesz Japánban, mint ahányra a japán időseknek szüksége lenne. A japán kormány célrobotok munkába állításával szándékozik megoldani az ápolóhiányt.

Elsőként olyan egyszerű szerkezeteket terveznek, amelyek segítenek kikelni az ágyból, beülni a kerekes székbe, vagy a fürdőkádba.

      Az állami robotfejlesztésért felelős intézet vezetője, Dr. Hirukawa Hirohisza szerint a jövőben olyan robotokat fognak gyártani, amelyek tehermentesítik az ápolószemélyzetet, illetve nagyobb függetlenséget biztosítanak az otthon élő idős embereknek.

Sétát segítő robot
Sétát segítő robot

 

 

 

 

 

 

A Dr. Hirukawa vezetése alatt álló kutatóintézetben az utóbbi öt évben 98 fejlesztőcég dolgozott ápolórobotok kísérletezésével és gyártásával. A sikeres szerkezetek közül 15 már kereskedelmi forgalomban kapható.

Ezeknek a gépeknek még nincsen emberi formája és nem beszélnek, de kifinomult technológiájukkal könnyebbé teszik az idősek életét.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: