You are here

20 ország vizsgálja a sugárszennyezett tengervizet

Tengervíz

 

 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) fukushimai vizsgálata után újabb tényfeltáró vizsgálat indul. Húsz ázsiai és óceániai ország részvételével 4 éven át fogják vizsgálni, milyen elváltozásokat okozott a tengerben a japán atomerőmű balesete. Ismeretes, a március 11-i földrengés és cunami következtében meghibásodott fukushimai atomerőmű reaktorainak hűtésekor a Tepco sok ezer tonna sugárszennyezett vizet engedett a tengerbe.

Újabb probléma, hogy fukushima-2-es atomerőműbe mintegy hétezer tonna víz hatolt be, amelyből 3 ezer tonna sugárszennyeződött. Az erőművet üzemeltető Tepco ezt sugármentesítés után a tengerbe kívánja üríteni, ami ellen a helyi halász-vállalkozók hevesen tiltakoznak.  
A tengeri halászat mindeddig jól menő vállalkozás volt Japánban, hiszen a hal piaci ára a világon itt a legmagasabb annak ellenére, évente itt fogják a legtöbb halat. Mára azonban teljes bizalmatlanság övezi a piacot, s a vállalkozások csőd közeli állapotba kerültek.

A Tepconak azonban végső soron nem marad más választása, mint tengerbe engedni a gyanús vizet. A gigászi veszteséget szenvedő vállalatot az egyik magát megnevezni nem kívánó bennfentes olyan gazdához hasonlította, aki több emeletes faházat épített, amiből a luxusköltségek miatt kispórolta a tűzoltó-készülék árát.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/a-japanok-fele-sugarszennyezett-ma-dozismaximum/
http://interjapanmagazin.com/fukusima-talajat-tisztitani-kell/

http://interjapanmagazin.com/ensz-vizsgalat-indul-az-atomkatasztrofa-ugyeben/

http://interjapanmagazin.com/tengeren-uszo-medence-hutoviznek/

http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/
http://interjapanmagazin.com/846/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: