You are here

13 ezer fős feljelentőcsoport a Fulusima-1 atomerőmű vezetői és a nukleáris bizottság ellen

13 ezer tagú károsultmcsoport feljelentést tett a tavalyi atomkatasztrófával kapcsolatban a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető TEPCO (Tokió Elektromos Művek) 33 vezetője és az akkori nukleáris bizottság tagjai ellen.

A hivatalos szervek a fukusimai atomkatasztrófa után sokáig nem kerestek felelősöket. Később, a népakaratnak engedve elhangzott, hogy a katasztrófát emberi mulasztás okozta, de itt meg is állt a vizsgálat, nevek nem hangzottak el.

16 hónap elteltével véglett elfogyott a lakosság türelme. 13000 fukusimai lakos csoportos feljelentést tett a TEPCO ellen. Azzal vádolja az atomerőmű üzemeltetőjét, hogy nem készült fel eléggé a természeti katasztrófára. Japán a világ legföldrengés-aktívabb országa. Ennek ellenére az atomerőművet csak 8-as erejű rengésre terveztették, így tavaly márciusban a 9-es erejűt, illetve az azt követő szökőárt már nem bírta el. A TEPCO volt dolgozója pedig pert is indított volt munkaadója ellen.

Ezt követően 13 ezer polgár tett feljelentést a Fukusima-1 atomerőművet kezelő TEPCO 33 vezetője, és az akkori (azóta megszűnt) nukleáris bizottság tagjai ellen. Állítják, a név szerint megnevezettek szakmai hanyagsága vezetett a halálesetekhez és súlyos sérülésekhez. Őket teszik felelőssé az erőműben elhunyt munkások és az öngyilkosságot választók haláláért, és a feljelentők radioaktív sugárfertőzöttségéért.

Nakano
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: