You are here

2016 TOP: 100 évesen elhunyt a Császári Ház legidősebb tagja

japan2

Elhunyt Akihito császár 100 éves nagybátyja, Mikasza herceg, aki egyben a Császári Ház legidősebb, és utolsó, katonai tapasztalattal rendelkező tagja volt.

 

2016. október 27-én elhunyt Mikasza herceg, a japán császári család legidősebb tagja. A herceg az előző japán uralkodó, Hirohito császár legifjabb öccse, s egyben a jelenlegi császár nagybátyja volt.

Mikasza herceg (korábbi neve Takahito herceg) 1915. december 2-án született Taisó császár negyedik fiaként. Bátyjai Hirohito császár, valamint Csicsibu és Takamacu hercegek voltak.

Mikasza herceg a nemesi családból származó Takagi Jurikót vette feleségül 1941-ben. Három fiúgyermekük és két leányuk született. A most 95 éves feleségével már mindhárom fiukat eltemették.

A 100 éves herceg tudós ember hírében állott. Az ősi keleti történelem szakértőjeként tartották számon; a japán Közép-keleti Kulturális Központ és a Japán-Török társaság tiszteletbeli elnöke volt. Ő volt a császári ház utolsó katonai tapasztalatokkal rendelkező tagja. A tanácsát gyakran kikérték.

2016. május közepén tüdőgyulladással szállították be a tokiói Szent Lukács Nemzetközi kórházba. Miután az állapota néhány napja rosszra fordult, október 27-én reggel elhalálozott. Kevéssel több, mint egy hónap múlva lett volna 101 éves.

Az elhunyt herceg a japán trónutódlási sorrendben az ötödik helyen állott Naruhito herceg (a trónörökös), Akusino herceg, Akisino hercegnő, Hisahito hercegnő és Hitacsi hercegnő után.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: