You are here

Yayoi Kusama művészete

Yayoi Kusama alkotásaira nagy hatással volt gyermekkora. Az 1929-es születésű japán művésznő a második világháború idején arra kényszerült, hogy dolgozzon az ejtőernyő gyárban. Már ettől is más volt az ő élete, mint sok más gyermeknek. Édesanyja mindeközben hagyományos értékeik megőrzésére akarta nevelni a lányát, ebből is következhet a gyermekkori betegsége. A túlzott nyomás, az elutasítottság érzése hallucinációt okozott nála már gyermekként.

Mindenhol pöttyöket és hálókat látott.

„Láttam az asztalterítő piros mintáját, és ahogy felpillantottam, ez a piros minta borította be a tetőt, az ablakot és a falakat és végül az egész szobát, a testemet és az univerzumot. Úgy éreztem, mintha elkezdtem volna önmagam megsemmisítését, hogy a végtelen időben és az tér abszolútumában keringjek, és semmivé váljak.” -mondta.

A hallucinációi teljesen áthatják a művészetét. A 92 éves nőt a pop art, minimalizmus és a feminista művészet előfutárjának tekintik, munkássága többek között olyan művészeket inspirált, mint Andy Warhol, George Segal.

Sajnos Japánban a heves esőzések nem kímélték az ő munkáját sem. Az első kültéri szobraként számontartott alkotását még 1994-ben állították ki Naoshima tengerpartján, Benesse Art Site területén. A pöttyös tökhöz hasonlító szobrot a nagy mennyiségű eső a tengerbe sodorta és ott hánykolódott. A műalkotás súlyosan károsodott, a rekonstrukció sok időbe fog telni.

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: